Az ASVA feljelenti az Indexet

Büntető feljelentést tesz az Index ellen az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) – közölte a héten sajtóközleményben a jogvédő szervezet. Amely szerint az internetes hírújság „a címoldalán követett el bűncselekményt”, amikor a március 31-én publikált, „A Megavideo Hollywood sírját ássa” címet viselő cikkében belinkelt három teljes filmet, melyet az olvasók a beágyazott lejátszón keresztül az oldalon meg is nézhetnek. (A közleményben ugyan az áll, hogy a linkeket azóta eltávolították az anyagból, ez nem fedi a valóságot: a videók továbbra is elérhetők az oldalon.)

Bár a cikk leírja, hogy a filmek internetes feltöltése bűncselekmény, az ASVA értelmezésében a szerző maga is feltöltött, amikor beágyazta az írásba a videoanyagokat. „A közvetlen link nyújtása jogi értelemben feltöltésnek minősül!” – idézi a közlemény Kálmán Andrásnak, a jogvédő szervezet igazgatójának szavait. Aki azt is sugalmazza, hogy az Index anyagi haszonszerzés céljából linkelte be a filmeket, bár azt, hogy a lapnak miként származhatna haszna ebből, nem részletezi.

Az Index egyelőre nem kommentálta a hírt, hivatkozva arra, hogy még nem kapott hivatalos értesítést az eljárásról. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint azonban az ASVA érvei megalapozatlanok. „A cikk nem sért szerzői jogot. A szerzői jogi védelem ugyanis nem terjed ki a sajtótermékek közleményeinek alapjául szolgáló tényekre vagy napi hírekre” – mondta dr. Dallos Zsolt. Az egyebek mellett az internetes szerzői jogi kérdésekre specializálódott ügyvéd felhívta a figyelmet arra is, hogy a sérelmezett anyagot nem az Index hozta nyilvánosságra („töltötte fel”), ahogy anyagi haszonszerzésről vagy vagyoni hátrány okozásáról sincs szó. „Ez egy cikk, nem kereskedőház” – magyarázta, hozzátéve, hogy az ASVA jogértelmezése az internetes újságírás, sőt általában az internet törvényességét kérdőjelezi meg.

Az ASVA ismeretlen tettes ellen tesz büntető feljelentést, és – áll a szervezet közleményében – „valószínűsíti, hogy a sértettek polgári úton is igényt tartanak majd kártérítésre.”

Azóta történt

  • Digitális tolvajok

    A tervezőt saját munkái ellopásával vádolják, s a kétségbeesett művész egyelőre nem volt képes igazát bizonyítani.

  • Az internet a szerzői jog ellensége

    Medvegyev az internet barátja, és szerinte a net nagyon hasznos dolog a politikában is, ám azt nem lehet megengedni, hogy teljes mértékben ellenőrzés nélkül működjék.

  • Az ASVA szerint a fájlcserélők még több pénzt csinálnak

    Egy merész, ám vitatható alapállású vállalkozás indult, mely a p2p-hálózatok felhasználóit kívánja reklámokkal bombázni.

  • ASVA: egyre több a mozis hanglopás hazánkban

    A gyakorlat alapján kalózok más országból származó illegális filmfelvételre a hazai mozikból felvett szinkronhangot illesztenek, az így magyarított kalózfilm a mozis premierrel gyakorlatilag egy időben már le is tölthető a netről.

Előzmények