Rekordkapacitású warezszervert foglaltak le

A kalózkodás ellen küzdő helyi szervezet, az Antipiratbyrån által adott füles alapján szállt ki a svéd rendőrség február elején egy stockholmi lakásba, ahol egy nagyobb kapacitású ftp-szervert foglalt le. A gépet üzemeltető férfit kihallgatás után szabadon engedték, de szerzői jogok megsértésnek alapos gyanúja miatt eljárást indítottak ellene, társait egyelőre még keresik.

Hirdetés

Az Antipiratbyrån szerint Svédországban eddig ez volt a legnagyobb fogás. Az országban közutálatnak örvendő szervezet vezetője, Henrik Ponten elmondta, hogy a szerveren nagyjából 16 ezer mozifilmnyi jogvédett állományt találtak. A gyanúsított „gyakorlatilag elismerte, hogy ő üzemeltette a gépet” – tette hozzá.

A szervezet közleménye szerint a kiszolgáló egy skandináv ftp-hálózathoz, a Sunnydale-hez tartozott, amely körülbelül 65 terabyte-nyi filmet, zenét és számítógépes játékot kínált letöltésre kalózmásolatban. A szerverlefoglalást követően a feltételezések szerint több mint 10 gépből álló hálózat megszűnt, és már nem elérhető.

„A jól szervezett kalózhálózat üzemeltetői láthatóan bíztak abban, hogy el tudják rejteni a kilétüket, de az akció bizonyítja, hogy megtaláljuk őket. A szerzői jog az interneten is érvényes, és mi mindent meg fogunk tenni, hogy az ilyen bandák ellen fellépjünk” – figyelmeztetett Ponten. Aki szerint egyébként a hálózat a nemrég perbe fogott Pirate Bay egyik fontos forrása volt.

Azóta történt

Előzmények