Asus: a tabletpiacon is nagyok leszünk

A netbookdivatot 2007 végén megteremtő Asustek meghatározó szereplő akar lenni az újabb trendet képviselő táblagépen piacán is – közölte ma a tajvani gyártó. A cég úgy számol, hogy jövőre e termékkategóriában az Apple változatlanul domináns iPadje mellett 10-15 millió egyéb márkájú készülék fogy majd, és ezek „két számjegyű” százalékát szeretnék szállítani. Az Asus egyébként eddig csak terveket mutatott be – igaz, azokból jó néhányat –, a forgalmazás megkezdését a januári Consumer Electronics Show (CES) kiállításon fogják bejelenteni.

A vállalat riválisa, az ugyancsak tajvani Acer ennél ambiciózusabb célokat tűzött ki maga elé. A cég nemrég elárulta: ahogy a noteszgépek piacán, úgy a tabletek szegmensében is rövid időn belül a legnagyobb gyártóvá válnak majd. Gianfranco Lanci vezérigazgató azt mondta, hogy kezdetben 10-20 százalékos piaci részesedés megszerzésével számolnak, 2-3 éven belül pedig az Acer lesz a piacvezető táblagépgyártó.

A piackutatók úgy kalkulálnak, hogy egyelőre ebben a kategóriában az Apple megőrzi az erőfölényét. Az iSuppli előrejelzése szerint az idén világszerte 15,6 millió tablet talál gazdára, és ebből 13,8 millió iPad lesz, jövőre pedig a teljes forgalom 57,3 millió darabra nő, miközben az Apple gépéből 43,7 millió fogy majd.

Az Asustek most azt is bejelentette: 2011-ben 20 millió hordozható PC – 14 millió notebook és 6 millió netbook – gyártása a cél. Ha ezt sikerül elérni, az a noteszgépek esetében 30 százalékos növekedést jelent majd, míg az Eee PC esetében az ideivel megegyező mennyiséget. A vállalat az idén 10,9 millió notebook és 6 millió netbook eladását tűzte ki célul.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények