Majdnem lettek MacOS-t futtató Sony VAIO-k

Érdekes írást közölt honlapján Nobujuki Hajasi szabadúszó japán újságíró, aki az utóbbi két évtizedben szorosan követte az Apple-lel kapcsolatos eseményeket. Aki esetleg olvasta Walter Isaacson Jobs-könyvét, tudja, hogy a néhai Apple-vezér már fiatal korától imádta a Sonyt, és gyakran utazott Japánba, hogy tegyen egy kört a vállalat főhadiszállásán és beszélgessen vezetőivel, köztük a társalapító Akio Moritával is. Morita két amerikai fiatalt kedvelt nagyon, Michael Jacksont és Steve Jobsot, és mindkettőjüket gyakran meghívta, mondta el Nobujukinak Kunitake Ando, a Sony korábbi elnöke, aki 2000 és 2005 között vezette a vállalatot.

Az Apple és a Sony kapcsolata akkor sem szakadt meg, amikor Jobs 1985-ben távozott az Apple-től, például a QuickTime-ot kifejlesztő csapat segítette a Sonyt az ATRAC zenei fájlformátum létrehozásában, később ugyanezen csapat egyik tagja irányította néhány Sony Cybershot digitális fényképezőgép fejlesztését.

Jobs 1997-ben, a NeXT felvásárlásával került vissza az Apple-höz, és miután rövid idő alatt felmérte a vállalat akkori termékportfólióját és a piaci viszonyokat, az egyik első intézkedése a Mac-klónok (azaz más gyártók Mac-kompatibilis számítógépei) kinyírása volt. Biztos volt benne, hogy ezek a klónok csak ártanak a márkának, a felhasználói élmény konzisztenciájának, töredezetté teszik a Mac piacát. Ráadásul még rondák is voltak. (A visszatérő alapító ezen kívül még rengeteg terméket megszüntetett, az igazgatótanácsnak prezentált új termékstratégia egy 2x2-es mátrix volt, benne 2 fogyasztói és 2 profiknak szánt eszközzel.) 1998-ban tehát megérkezett az iMac, újra növekedési pályára állította az Apple-t, a klónok pedig eltűntek a süllyesztőben. Most viszont kiderült, hogy néhány évvel később mégis majdnem lett egy másik gyártónak is MacOS-t futtató számítógépe – ez pedig nem más volt, mint a Sony.

Steve Jobs és Kunitake Ando a 2004-es Macworld megnyitóján
Steve Jobs és Kunitake Ando a 2004-es Macworld megnyitóján

A japán vállalat felsővezetői téli szabadságukat rendszerint Hawaii-on töltötték, ahova Jobs is sokszor utazott pihenni a családjával. „2001-ben, egy újévi golfverseny után Steve Jobs és egy Apple-felsővezető várt minket a pálya végén, kezükben egy MacOS-t futtató VAIO-val. (Nobujuki úgy gondolja, ez már a korai inteles MacOS lehetett, ami valószínű, mert az operációs rendszer PowerPC-vel szakító változatát 2005-ben mutatták be, és Jobs már akkor elmondta, hogy a fejlesztés majd’ fél évtizede párhuzamosan folyt mindkét platformra. Ráadásul a VAIO-kból nem is volt PPC-alapú.) Jobs tehát annyira szerette és tisztelte a Sonyt, hogy saját indíttatásból kivételt tett volna velük. A Sony számára azonban nem volt ideális az időzítés, a windowsos VAIO-k éppen akkoriban kezdtek népszerűek lenni, és a vállalat már elkötelezte magát a platform mellett, hardveresen és szoftveresen egyaránt. A japánok így végül nemet mondtak az ajánlatra. (Azért gondoljunk csak bele, vajon hogy befolyásolta volna az Apple platformváltási menetrendjét az, ha lettek volna inteles, MacOS-t futtató VAIO-k már 2001/2002-ben?)

Ando és Jobs a következő években is jóban volt, Ando szerint az Apple vezetője néha csak úgy felhívta: Szia, beugorhatok ma hozzád? Természetesen látni akarta az összes aktuális fejlesztést és terméket, és sosem fukarkodott a véleményével. A PSP kapcsán például elavultnak tartotta, hogy a konzol még mindig az elavult lemezes terjesztést használja, az egyik Cybershot kipróbálásakor pedig megjegyezte: Ha ebben lenne GPS, mindent felvehetnék, ami velem történik. A Sony megfogadta a tanácsot, és később egyre több kamerájába épített GPS-t. Jobs a Sony saját SonyStyle márkaboltjairól és azok működtetéséről is sokat kérdezősködött, és bár sosem mondta, Ando úgy gondolja, hogy Steve Jobs később ebből sokat felhasznált, amikor kialakították az első Apple üzleteket.

Azóta történt

Előzmények