Áprilistól lesz kapható az iPad – már ahol

Az Egyesült Államokban április 3-tól lesz megvásárolható az Apple új médialejátszója és e-könyv olvasója, az iPad – jelentette be ma a vállalat. De nem minden modell lesz kapható e naptól, a wifivezérlővel és 3G-modemmel egyaránt ellátott drágább típus csak április végétől lesz elérhető. Ugyancsak április végén kezdik meg a nemzetközi forgalmazást, de csupán néhány országban, egészen pontosan Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Japánban, Kanadában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Svájcban.

Az Apple a termék bejelentésekor a globális piaci start megkezdését március végére ígérte, a csúszás, illetve a termékbevezetésbe bevont országok szűk köre igazolni látszik annak az elemzőnek az igazát, aki nemrég azt állította, hogy a készüléket előállító Hon Hai Precisionnek (közismertebb nevén Foxconn) problémái adódtak a gyártás során, és ezért nem tud eleget szállítani az iPadből. A hírt megszellőztető szakértő felvetette, hogy emiatt a kiskereskedelmi forgalmazás megindítását valószínűleg az Egyesült Államok területére fogják leszűkíteni, vagy egy hónappal elhalasztják. Mindkét jóslata bejött.

Apple iPad

A hét elején néhány lap a tajvani DigiTimes értesülésére hivatkozva tévesen azt állította, hogy a Foxconn egyértelműen cáfolta a gyártási gondokat. Valójában a cég alkatrészgyártó beszállítói nyilatkoztak, és ők mondták azt, hogy szerintük nincs gond a gyártás felfuttatásával.

Amint arról beszámoltunk, az iPad egy nagyra nőtt iPod touch, amelyen a méretesebb, 1024 x 768 pixel felbontású megjelenítő miatt kényelmesebb böngészni, videót nézni vagy elektronikus könyvet olvasni. Az iPhone OS-t futtató készülékben egy 1 GHz-en futó, ARM-architektúrájú processzor dolgozik, mely képes 720p felbontású HD-videók lejátszására. Az eszköz multi-touch érintőképernyőn keresztül vezérelhető, az adatokat flashmemórián tárolja – modelltől függően 16, 32 vagy 64 GB-on –, és 802.11n szabványú wifin képes hálózatra csatlakozni, de egyes országokban forgalomba kerül 3G-vel rendelkező modell is.

A legkisebb háttértárral rendelkező, 16 GB-os modell javasolt fogyasztói ára az Egyesült Államokban 499 dollár, míg a 64 GB-os kiadás 699 dollárba kerül majd. A mostani felállás szerint ott április végén piacra kerülő 3G-s változatok 130 dollárral lesznek drágábbak. A termékbevezetés első hullámába bevont további országokban mind a csak wifivel, mind a wifivel és 3G-vel ellátott típus elérhető lesz majd, az árakat azonban csak később hozzák nyilvánosságra. „Az iPad később további országokban is forgalomba kerül” – üzeni az Apple közleménye a világ többi részének.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Az Apple beperelte a HTC-t

    A Nokiával szabadalmi vitába keveredett vállalat most egy tajvani riválisát vádolja lopással.

  • Az Apple és a gyermekmunka

    Roppant nagy vihart kavart az Apple jelentése, melyben a szerződött felek, az összeszerelő üzemek 2009-es munkakörülményeit ismertetik.

  • Késni fog az Apple iPad?

    Egy elemző szerint a készüléket gyártó Foxconn a vártnál jóval kevesebbet tud csak szállítani az iPadből, ezért akár el is halaszthatják a premiert.