Az Apple frissített is, meg nem is

Az Apple a néhány nappal ezelőtt tett ígéretét betartva kiadta az iPhone-on, az iPad-en és az iPod Touch-on használt iOS operációs rendszer legújabb változatát, a 4.3.3-as verziót, amely olyan változtatásokat (is) tartalmaz, amelyek igyekeznek megszüntetni a helyzetmeghatározást érintő kritikák alapját. A frissítésre a készülékek figyelmeztetnek, ha a felhasználó csatlakozik az iTunes-hoz.

Ahogy a cég korábban jelezte, a frissített program a földrajzi helyzetre vonatkozó információkat most már csak hét napig tárolja (korábban ez korlátlan ideig működött, így az egy éve bevezetett rendszer azóta mentette az adatokat), emellett megszüntették ezen adatoknak az asztali gépekkel történő szinkronizáláskor eddig beépített, az iTunes segítségével történő automatikus mentését. A harmadik fontos változás, hogy ha a felhasználó nem engedélyezi, kikapcsolja a „helyfüggő szolgáltatások alkalmazása” (Location Services) funkciót, akkor a szoftver törli a korábban rögzített adatokat (itt megjegyzendő, hogy az elmúlt napokban többszörösen bizonyították mind szakemberek, mind újságírók, hogy a szolgáltatás kikapcsolása után is aktív volt az adatgyűjtés, folyamatosan frissült az adatbázis).

Apple iOS

Ugyanakkor a korábbi kritika talán legsúlyosabb vádjára egyelőre nem adtak választ: A botrányt kirobbantó két szakember leginkább azt kifogásolta, hogy az iOS a készülékeken a földrajzi helyzetre vonatkozó adatokat titkosítatlan formában, bárki számára könnyen visszanyerhetően tárolja, de az Apple azt közölte, hogy a titkosítási technológia csak a következő nagyobb iOS-frissítéskor, kerül be a rendszerbe. Ez a frissítés a cég ígérete szerint még az év vége előtt megtörténik.

Az Apple botránya időközben kiszélesedett, s mivel minden okostelefonos szoftver – némileg eltérő okokból, illetve céloktól vezettetve – gyűjti a földrajzi helyzetre vonatkozó információkat, szinte a világ minden részén vizsgálatok indítását javasolták a helyi hatóságok (az Európai Unióban az adatvédelmi biztosok várhatóan közösen lépnek fel). A mobilos adatvédelem ügyében az amerikai szenátus illetékes albizottsága május 10-én tart meghallgatást. Az Apple mellett a Google is jelezte, hogy készséggel együttműködnek, nincs takargatni valójuk.

A vizsgálatok valószínűleg arra az ellentmondásra is rá fognak kérdezni, hogy bár a vállalat a hivatalos nyilatkozatban többször is kifejti, hogy nem követik a felhasználóikat, nem tárolják a készülékek földrajzi helyzetét, ám a két biztonsági kutató által megírt, bárki által kipróbálható szoftver segítségével az iOS régebbi verzióinál a telefonokon tárolt fájlokból több-kevesebb pontossággal visszakereshető a tulajdonos időpontokhoz kötött térbeli mozgása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények