Steve Jobs: Mi nem követünk senkit

Ahogy az várható volt, az iOS 4 nyomkövetési módszere, a rögzített adatok tárolási módja miatt kirobbant botrány tovább dagad.

Az lassanként tisztázódik, hogy minden gyártó használ valamilyen technológiát a földrajzi koordináták rögzítésére, de az is egyre világosabb, hogy minden cégnél más a metódus (erről hamarosan részletesebben is írunk az IT café oldalán).

Az mindenesetre nagyon érdekes, hogy eddig még egyetlen vállalat sem kommentálta hivatalosan sem a két biztonsági szakember bemutatóját, sem az azóta már százával megjelent cikkeket – kivéve Steve Jobsot, ám az ő esetében nem lehetünk teljesen biztosak az információ hitelességében, még akkor sem, ha egyébként több jel is arra mutat, hogy az Apple vezetőjének véleményét tükrözi az egyik weboldalon közzétett e-mail.

A szóban forgó levélváltást a macrumors.com hozta nyilvánosságra, és állításuk szerint egy olvasójuktól szerezték meg. Íme a két rövid üzenet nyersfordításban:

(az olvasói levél)

„Steve,

ki tudnád nekem fejteni, hogy mi szükség van egy beágyazott passzív nyomkövető eszközre az iPhone-omban? Meglehetősen nyugtalanít, hogy állandóan rögzítik a pontos tartózkodási helyemet. Talán elmagyarázhatnád ezt nekem, mielőtt átváltanék egy [an]droidos készülékre. Azok nem követnek.”

(Steve Jobs – vagy a PR-csapat egyik tagjának – állítólagos válasza)

„Oh, dehogynem követnek. Mi nem követünk senkit. A terjedő információ hamis.

Az iPhone-omról küldtem”

Még egyszer: habár az üzenet Jobsra, az általa, a nevében küldött rövid e-mailek stílusára emlékeztet, biztosan nem állíthatjuk, hogy valóban hiteles a levél, de ismerve a korábbi kommunikációs akciókat, egyáltalán nem elképzelhetetlen.

A nyomkövetési botrány egyébként több eseménysorozatot is elindított, melyekről szintén nemsokára beszámolunk:

  • felhívta a nagyközönség, a nem szakmabeliek figyelmét is arra, hogy az okostelefonoknak van ilyen funkciójuk, és a mostanában születő cikkek, tévéműsorok stb. egyre több eddig nem igazán publikus, illetve kevéssé figyelemre méltatott információt hoznak be a köztudatba
  • habár voltak már hasonló témában ügyek, most az amerikai Kongresszus illetékes bizottsága is lépett, igaz, egyelőre csak levelet küldtek a nagy gyártóknak, melyben a nyomkövetési módszerek részleteiről érdeklődnek, de várhatóan lesz folytatása még ezen a téren is a történteknek (és nemcsak az USA-ban) – az egyik áldásos, bár véleményem szerint még mindig nem várható következmény az lehetne, mely időről időre felmerül, de igazán komoly változás még nem történt: a felhasználási feltételek (EULA) megfogalmazásának újraszabályozása, egyszerűsítése, áttekinthetőbbé tétele
  • akár bírósági eljárásokra is számíthatunk, mivel Floridában már megindították az első csoportos pert az Apple ellen a nyomkövetés miatt

Azóta történt

Előzmények