Betiltották a Galaxy Tab 10.1 forgalmazását

Tegnap egy düsseldorfi bíróság ideiglenesen megtiltotta a Samsung Galaxy Tab 10.1 tablet forgalmazását az Európai Unió területén. A határozat az Apple által a dél-koreai vállalat ellen indított szabadalombitorlási perben született. A tiltás Hollandiára nem vonatkozik.

Hirdetés

Az Apple egyebek mellett az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Németországban indított pert a Samsung ellen, azzal vádolva riválisát, hogy az Galaxy márkanéven forgalmazott termékeiben számos Apple-technológiát használ jogosulatlanul. „Önálló termékfejlesztés helyett a Samsung úgy döntött, hogy szolgai módon lemásolja az Apple innovatív technológiáit, egyedi felhasználói felületeit, valamint elegáns és jellegzetes termék- és csomagolásdizájnját” – állította a cég.

Samsung Galaxy Tab 10.1Ausztráliában a Galaxy Tab 10.1 augusztus elejére tervezett piaci bevezetését a jogvita miatt el kellett halasztani. Ott nem bírósági végzés miatt csúszik a forgalmazás megkezdése: a felek megállapodtak arról, hogy a dél-koreai gyártó az ausztrál piacon „hamarosan” egy módosított modellel fog megjelenni.

A németországi eljárásban a bíróság azt állapította meg, hogy a Samsung táblagépe az Apple egy ún. közösségi formatervezésiminta-oltalmát sérti meg, melyet az amerikai vállalat az iPad formatervére jegyzett be az EU területére vonatkozóan. Az erre alapozott perben az Apple kártérítés megállapítását és – a jogsértés fenntartása esetén – a Samsung vezetőinek felelősségre vonását kéri.

A Samsung meg fogja támadni a határozatot, várhatóan még ma. A dél-koreai gyártó jelezte: a döntés anélkül született, hogy a bíróság az álláspontjukat meghallgatta volna.

A vállalat tavasszal az Apple szabadalombitorlási eljárására válaszul viszontkeresettel élt. A szabadalombitorlási pereket gyakran nyomásgyakorlási céllal indítják a rivális vállalatok, a tárgyalások zátonyra futását követően. Ennek az esetnek az a különlegessége, hogy az Apple a Samsung egyik jelentős ügyfele: a dél-koreai cég chipeket – köztük a központi processzort – és LCD-kijelzőket is gyárt az iPhone, iPod és iPad készülékekhez.

A Galaxy Tab 10.1 a Samsung második 10 colos táblagépe. Az elsőt a cég a februári Mobile World Congress 2011 szakkiállításon mutatta be 10.1v néven, az újabbat pedig az iPad 2 premierjét követően március végén. Ez utóbbi vékonyabb és valamivel könnyebb is az első modellnél és az iPad 2-nél.

Az Apple az idei első félévben 14 millió iPadet adott el, szemben a Samsung 7,5 millió darabosra becsült Galaxy Tab forgalmával.

Azóta történt

Előzmények