Dél-Korea lecsapott az Apple és a Google alkalmazásboltjaira

Jóváhagyták az alkalmazásbolti törvényt: nem kényszerítheti az Apple és a Google a fejlesztőket a saját fizetési rendszereinek használatára.

Több hónapnyi előkészítés után Dél-Korea jóváhagyta azt a törvényt, amely megtiltja a nagy alkalmazásboltok üzemeltetőinek, így az Apple és a Google számára is, hogy kényszerítsék a szoftverfejlesztőket a saját fizetési rendszereinek használatára.

Nagyobb gazdasági régióban ilyen intézkedéssel még nem kellett szembenéznie a két óriáscégnek, amelyeket évek óta kritizálnak az akár 30 százalékos „adók” miatt, bárhogyan is igyekeznek megvédeni annak szükségességét a cégek.

Az új törvény március 15-től érvényes, onnantól kezdve Dél-Koreában nem lehet mobiltartalmat szolgáltató felet konkrét fizetési rendszer alkalmazására kényszeríteni az alkalmazásbolt üzemeltetői helyzetéből adódó, tisztességtelen visszaélésként – foglalt állást a KCC.

Az alkalmazásboltok üzemeltetői számára tilos továbbá tisztességtelen módon elhalasztani a mobilos tartalmak átnézését, esetleg visszautasítani, késleltetni, visszatartani, töröli vagy blokkolni a regisztrációkat, megújításokat, vizsgálatokat – abban az esetben is, ha az érintett külsős fizetési rendszert használ.

Ha a nagy cégek megszegik a törvényt, az iparághoz kapcsolódó, éves, átlagos árbevételük 2 százalékára is büntethetik őket.

Azóta történt

Előzmények