Több mint negyvenmilliót adtak a korai Apple-gépért

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a londoni Christie’s árverésre bocsátott egy korai Apple-számítógépet, a mindössze kétszáz példányban legyártott Apple I-sorozat egyik kivételes módon és állapotban megmaradt példányát. Az aukción szereplő számítógép értékét jelentősen megemelte, hogy eredeti csomagolásban kínálták, és még az az ajánlólevél is megmaradt, melyet annak idején Steve Jobs maga írt alá.

Az árverés kedden lezajlott, és majdnem elérte a célját: eredetileg körülbelül ötvenmillió forintnyi összeget vártak, és a végső leütésnél kiderült, hogy a vevő 133 250 fontért (kb. 43,5 millió forintért) jutott hozzá a ma már ereklyének számító eszközhöz. A licit érdekessége, hogy nagyon gyorsan zajlott le, és végül is az árverésen telefon segítségével részt vevő Marco Boglione, olasz üzletember és gyűjtő tulajdonába került a gép. (A hírek kiemelik, hogy ennek a számítógépnek ugyan ezerszer lassabb a processzora, mint az iPadé, az ára viszont most 425-ször magasabb – annak idején, 1976-ban 666,66 dollárért adták.) Azt előzetesen nem lehetett tudni, hogy vajon a gép működőképes-e, de Boglione személyesen is jelen lévő testvérének nyilatkozata arra utal, megoldható, mivel azt tervezik, hogy a gyűjteménybe történő elhelyezés előtt beüzemelik az Apple I-et.

Az árverésen ott volt az Apple társalapítója, Steve Wozniak is, aki hozzáadott egy aláírt levelet a tételhez. Wozniak egyébként elmondta az újságíróknak, hogy roppant fontos volt az életében ez az aukció, hiszen kalapács alá kerültek a számítástechnika egyik legnagyobb alakjának, Alan Turingnak a kéziratai, valamint a Turing vezetésével fejlesztett Enigma kódtörő gép egy példánya is. Ez utóbbit eladták (67 500 fontért, vagyis körülbelül 20 millió forintért), de a kéziratokra nem akadt vevő, és így még megmaradt az a remény, hogy az értékes dokumentumokat sikerül a Bletchley Park archívumába megszerezni. E törekvés mögé kérésre a Google is odaállt, és támogatják azt a gyűjtést, mely e cél megvalósulását segíti.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények