Apple-részvényt kell venni, nem mást

Hirdetés

Úgy tűnik, az Apple megállíthatatlanul menetel, a cég mára már a világ kiemelkedően értékes cégei közé tartozik: a tőzsdei adatok szerint a technológiai vállalkozás piaci értéke tegnap a részvényárak 2,17 százalékos emelkedésével átlépte a 300 milliárd dolláros határt, így megerősítette második helyét a ranglistán. Jelen pillanatban csak két vállalat büszkélkedhet 300 milliárdnál nagyobb tőkepiaci értékkel: az első a világ legnagyobb energiacége, az ExxonMobil, melyet 376 milliárd dollárra értékelnek, a második az Apple 302 milliárd dollárral.

Apple

Steve Jobs cége három és fél évvel ezelőtt érte el a 100 milliárdos határt, és tavaly óta döntögeti az új csúcsokat a tőzsdén is: ahogy beszámoltunk róla, májusban érték el a 222 milliárd dolláros értéket, ekkor 20 év után újra megelőzték az akkor 219 milliárdosra becsült Microsoftot, és így a világ legértékesebb technológiai vállalkozásává váltak. Szeptemberben megelőzték a legnagyobb kínai olajcéget, a PetroChina Co.-t, ekkor lettek a listán ezüstérmesek, majd októberben új rekordot értek el a 300 dollár fölötti részvényárral.

Az ugrást nemcsak az utóbbi időszak kiváló teljesítménye magyarázza (csak a negyedik üzleti negyedévben 3,89 millió Mac számítógépet, 14,1 millió iPhone-t, 9,05 millió iPodot és 4,19 millió iPadet adtak el), hanem a számukra kiemelkedően jó 2010-es év egésze.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények