Adnál egy Apple-gépért ötvenmilliót?

(Infobulvár) Végtelenül jellemző az Apple-t körülvevő kultuszra, hogy milyen sok informatikai lap tudósított arról, hogy a Christie’s árverésre bocsátott egy korai gépet, az azóta már az informatika történelmében önálló fejezetet író Apple-1-es sorozatból. Az aukciós ház becslése szerint a személyi számítógépek korszakát megnyitó egyik első eszköz várható ára 161,6 és 242 ezer dollár körülire várható (32,6 és 49 millió forint között).

Az bizonyos, hogy a november 23-án kalapács alá kerülő számítógép már önmagában is komoly értéknek számíthat a gyűjtők körében, hiszen mindössze 200 darabot gyártottak le ebből a modellből, és azok közül nagy valószínűséggel csak körülbelül 50 darab maradt meg. De az árverésre bocsátott Apple-1 még további vonzó tulajdonságokkal is rendelkezik: egyrészt eredeti csomagolásban kapja meg az új tulajdonos, másrészt az akkor nagyon drágán, 666,66 dollárért árult, Steve Wozniak és Steve Jobs keze munkáját viselő, még Apple-logó nélküli géphez (ekkor hajdani pincéjükben még ők ketten szerelték össze a szerkezeteket) tartozik egy kockás papírra gépelt ajánló levél is, melyet Steve Jobs maga írt alá.

apple-1

Az akkor még monitor, tápegység, billentyűzet és burkolat nélkül kínált számítógép egy 82-es számú, előszerelt alaplapot tartalmazott, ehhez a sikeres licitáló megkap még néhány valamivel későbbi kiegészítőt, például egy 6502-es processzort, illetve a 8 kilobájtos memóriát A Christie’s közleménye azt nem tudatja, hogy az amerikai tulajdonostól származó gép vajon működőképes-e.

A körülbelül kilenc hónapig árusított Apple-1-et 1977 tavaszán váltotta fel a már igen nagy karriert befutó, valóban jelentős terméknek számító Apple-2.

Azóta történt