A Microsoft szerint az App Store közkincs

A Microsoft kifogással élt az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalánál az Apple „App Store” védjegy bejelentése kapcsán. A szoftvervállalat szerint az alkalmazásbolt megnevezése olyan általános kifejezés, amely nem védhető le.

Az Apple a szolgáltatás nevére (App Store: alkalmazásbolt) mint márkanévre 2008-ban nyújtott be védjegyoltalmi kérelmet: a leírás szerint a név többek között az interneten és egyéb elektronikus hálózatokon kínált számítógépes szolgáltatások kiskereskedelmét kínáló üzletet takar. Az első ilyen szolgáltatás jó két és fél évvel ezelőtt indult el, amikor az iPhone 3G számára nyitották meg a boltot, majd egy ideje bármilyen iOS-t futtató készülékre lehet szoftvereket vásárolni, illetve a múlt hét óta a Mac OS alapú Mac számítógépekre is.

A Microsoft e hét kedden nyújtotta be a panaszát. A szoftvercég azt kifogásolja, hogy mind az „app” (alkalmazás), mind a store (üzlet, bolt) túl általános megnevezések, ezért nem lehet őket levédeni. Ahogy a vállalat egyik jogásza fogalmazott: „Az alkalmazásbolt jelentése: alkalmazásbolt. Úgy, ahogy a cipő- vagy játékbolt, ez is egy általános kifejezés, amelyet alkalmazásokat kínáló cégek, intézmények és magánszemélyek egyaránt használnak.”

Maga az eljárás nagy valószínűséggel az üzleti taktika része, mivel a Microsoft csak most, az új, számítógépeken is elérhetővé tett Apple-bolt megnyitásakor terjesztette be panaszát, noha  a kifogások benyújtására már közel egy éve lehetőséget adott a hivatal.

Azóta történt

Előzmények