Trollkodik a Microsoft társalapítója, vagy épp ellenkezőleg?

A nyár végén számoltunk be arról, hogy Paul Allen, a Microsoft időközben visszavonult társalapítója egy meglehetősen furcsa, nagy ívű keresettel fordult a bírósághoz: gyakorlatilag az összes ma fontosnak számító, internetes üzletágat fenntartó vállalatot beperelte szabadalomsértés miatt, mivel úgy ítélte meg, hogy a keresési, böngészési módszerekben olyan technológiákat használnak, melyek szerzői joga hozzá, pontosabban cégéhez kötődik.

A súlyos beteg Allen lépését meglehetős kétkedés fogadta, de inkább fogalmazhatunk úgy, hogy értetlenség. A legtöbb szakmabeli úgy ítélte meg, hogy személyes, nem gazdasági motivációk vezérlik a számítástechnika egyik nagy alakját, és nem jósoltak nagy jövőt perének.

Úgy tűnik, az előbb említetteknek lesz igazuk, mivel az illetékes washingtoni bíróság első fokon úgy döntött, alaptalan Allen keresete, melyben az érdekelt cég, az Interval Licensing többek között az AOL-t, az eBay-t, a Facebookot, a Netflixet, a Google-t és a YouTube-ot vádolta a szerzői jog megsértésével. Az ítéletet kihirdető Marsha Pechman bírónő határozatában kimondta, hogy a bíróság nem volt képes meghatározni a felperes által felsorolt jogsértéseket, a keresetben benyújtott panaszok bizonyítására nem nyílt mód. Ugyanakkor a felperesnek (Interval Licensing) december 28-áig még lehetősége van kifogás benyújtására. Allen cégének szóvivője azt nyilatkozta a határozat után, hogy csak eljárási probléma miatt nem sikerült igazukat bizonyítani, ezért tovább viszik az ügyet.

A per akár nevetségesnek is tűnhet, hiszen olyan, manapság általános megoldásokról van szó, melyekkel számtalan, gyakorlatilag az összes internetes vállalkozás él, ám amiatt érdekes lehet a kifutás, hogy képes lesz-e az eljárás rávilágítani a már évek óta vitatott amerikai szabadalmi rendszer hiányosságaira, avagy eltűnik a süllyesztőben a sok hasonló döntés mellett, és meghagyja továbbra is a „patenttrollok” jövedelmező terepének ezt a láthatóan rosszul szabályozott gazdasági környezetet.

Azóta történt

Előzmények