Legyen törvényes a túlterheléses támadás!

A méltán megosztónak tartható Anonymous mozgalom nevében néhányan egy speciális, a demokratikus kormányzás digitális megjelenítését célzó kormányzati weboldalon (We the People) igen meglepő akcióról számoltak be: az illetők az Anonymous nevében azzal a kéréssel fordultak az amerikai kormányzathoz, hogy a mindeddig illegálisként kezelt online tevékenységet, a weboldalakat az erre a célra írott programok segítségével ideiglenesen elérhetetlenné tevő túlterheléses támadásokat (Distributed Denial of Service – DDoS – attacks) tegyék törvényessé, vagyis a civil tiltakozás legális formájává.

A január 7-én megjelent szöveg szerint a DDoS egyrészt nem minősíthető klasszikus „hackelési” formának (ezzel a valódi hackerek mélységesen egyetértenek egyébként). Ez az érvelés két ok miatt fontos. Ha nem hackelésről van szó, akkor, ha nehezen is, de lehet úgy olvasni a számítógépes rendszerek ellen indított illegális tevékenységről szóló amerikai törvényeket, hogy minimum határeset a DDoS, és van esély annak kimondására, hogy a túlterhelés nem bűnözői tevékenység. Másrészt pedig, szól az Anonymous érvelése, az internet a civil, polgári felszólalások új lehetőségeit teremtette meg, és szerintük a DDoS ezek egyike – ha jól értem, az aktivisták azt szeretnék elérni, hogy a túlterheléses támadást a jog úgy kezelje, mint például a sztrájkot vagy az útlezárásokat, melyek bizonyos feltételek teljesülése esetén legális polgári engedetlenségi akcióknak, érdekérvényesítési célból végrehajtott közösségi tevékenységnek minősülnek.

Az Anonymous tagjai kérésük alátámasztására elmondják, hogy a DDoS roppant hasonló az elmúlt években híressé vált „occupy”- akciókhoz, amikor a pénzügyi világ visszaélései ellen tiltakozók bizonyos tereket foglaltak el – igen gyakran, a törvények biztosította keretek között, teljesen legálisan. A DDoS szerintük ugyanez, csak a virtuális térben, vagyis kijárna neki a törvényi védettség.

A mindeddig közel ezer aláírást tartalmazó petícióban az is szerepel, hogy mindazokat, akiket DDoS végrehajtása miatt tartóztattak le és börtönöztek be, engedjék szabadon.

Azóta történt

Előzmények