A LulzSec újabb tagját tartóztatták le Ausztráliában

Az Ausztrál Szövetségi Rendőrség (AFP) tegnap jelentette be, hogy sikerült azonosítaniuk a radikális hackercsoport, a LulzSec egyik vezetőnek számító prominens tagját, majd ezt követően közölték azt is, hogy a bejelentés után le is tartóztatták az illetőt.

Az őrizetbe vett 24 éves Matthew Flannery az interneten az „Aush0k” nicknevet használta, és bár azt állította magáról egy netes közösségi oldalon profiljában, hogy a Tenable nevű IT-biztonsági cégnél dolgozik szakértőként, a vállalat közölte, hogy Flannery sosem volt alkalmazottjuk – az aktivista egyébként a Facebook-profiljában is nagyot mondott, ott ugyanis azt írta, hogy kiberbűnözési szakértőként dolgozik az FBI-nál.

Aush0k's return to the internet 2009 from AnonymousWillRAEPy0u on Vimeo.

Az illető nevét egyébként a rendőrség nem adta ki, ezt az ausztrál lapok kutatómunkája alapján lehet tudni – már ha igaz a feltételezésük. A rendőrök annyit közöltek, hogy a letartóztatott aktivista IT-szakember volt egy neves technológiai cég helyi képviseletén, és bizalmi pozíciójából adódóan rengeteg védett információhoz jutott hozzá, köztük állami szervek adataihoz is.

A konkrét ok, ami miatt letartóztatták, az az, hogy „rajtakapták”, vagyis azonosították, amikor egy kormányzati weboldalt támadott meg („deface-elte”), de a sajtótájékoztatón a rendőrök elmondták, hogy a rendelkezésére álló információk és hozzáférések alapján sokkal nagyobb kárt is okozhatott volna. Korábbi nyomozás alapján a rendőrök úgy vélik, hogy az illető az Anonymous mozgalomból 2011-ben kivált, annál radikálisabb elveket képviselő LulzSec egyik önjelölt „vezetője”, hangadója lehet. Ez utóbbi állításra már reagáltak az Anonymous nevében, és tagadják, hogy a letartóztatott férfi bármiféle vezető lenne, és azt állítják, hogy egyszerűen csak részt vett néhány túlterheléses támadásban.

A gyanúsított a közlemény szerint elismerte vétkességét.

Azóta történt

Előzmények