Hirdetés

Megújul a Facebook

A Facebook hivatalos blogjában tegnap Chris Cox, a cég termékfejlesztési alelnöke jelentette be, hogy augusztus 25-étől több fontos, az adatvédelmet és a tartalommegosztást érintő változás lép életbe a közösségi oldalon. A frissítések, fejlesztések java része láthatóan egyfajta válasz az oldalt érő sorozatos kritikákra, ebből következően bizonyos mértékig – legalábbis a korábbi állapothoz képest – átláthatóbbá, kezelhetőbbé teszi a profilszerkesztést, pontosabban a különféle jogosultsági engedélyek megadását, szabályozását.

A legtöbb panasz amiatt érkezett, hogy ha még meg is van a lehetőség a megosztás és egyéb interakciók feltételeinek módosítására, az oly mértékben el van dugva a különféle almenükben, hogy még egy gyakorlott felhasználónak is eltart egy ideig, amíg megtalálja őket – azokról nem is beszélve, és ők vannak többen, akik nemcsak gyakorlatlanok az ilyesmiben, de az oldal működésének alapelveit sem ismerik, a legtöbbször nem is tudják, hogy vannak ilyen beállítási lehetőségek. Az egyszerűsítésre való törekvés jele, hogy a kissé Mekk mester módjára kialakított beállítások oldaláról ezek a lehetőségek átkerülnek a felhasználó profil-, illetve főoldalára.

Adatlap, hozzáférés, hozzáférés, hozzáférés

Az említett változások egyik legfontosabbja, hogy a profiloldalon megjelent egy legördülő menü, amely a korábbi több kattintásos beállítási metódust egyszerűsíti: itt lehet megadni a hozzáférési jogosultságokat, vagyis hogy a profilunk egyes részei, illetve beírt, feltöltött, linkelt tartalmaink kik számára elérhetőek.

facebook

Igen fontos változás a sok vihart kiváltott fotócímkézés átalakítása is – eddig, ha valaki egy fotón tagelt, vagyis azonosított bennünket, az azonnal megjelent az oldalunkon, de holnaptól ez csak akkor történhet meg, ha beleegyeztünk. Ez például akkor lehet hasznos, ha egy, a felhasználó számára kellemetlen, vállalhatatlan vagy egyszerűen csak nem kedvelt fotón másvalaki felcímkézte őt, mostantól az engedélye nélkül ez a kép nem jelenhet meg nála is. Ehhez kapcsolódik egy további szigorítás: eddig az általunk feltöltött képekhez vagy bejegyzésekhez az ismerőseink szabadon fűzhettek címkét, a jövőben lesz arra lehetőség, hogy a felhasználó ezt is kontrollálja, vagyis döntsön a címke elfogadásáról vagy visszautasításáról. Ugyanakkor bővül a tagelés lehetősége: bárki bármihez adhat címkét – igaz, ezt az érintettnek jóvá kell hagyni aktiválás előtt.

facebook

A beállítások menedzselését segíti az az új lehetőség is, hogy a felhasználó könnyedén meg tudja nézni profiloldalát idegenként is, hogy mások mit látnak: ez az opció is adott volt már, de a többihez hasonlóan mélyen el volt rejtve a beállítások között.

Megosztás

A fentiekkel szorosan összekapcsolódik az a Google+-ra hajazó változtatás is, hogy a tartalommegosztás menedzselése is könnyebbé válik, egyszerűbb megadni, hogy kiknek tesszük láthatóvá az anyagokat: itt a különféle, velünk más-más viszonyban lévő kisebb csoportok kialakítására is lehetőség lesz. Az is újítás, hogy míg eddig az adatok státuszát a feltöltés után nem lehetett megváltoztatni, mostantól ez a lehetőség is adott: ha privátnak szántuk, és véletlenül nyilvános lett, ezt most már lehet módosítani.

Érdekes változás, hogy az okostelefonokon a helyzetfüggő, a felhasználó földrajzi helyzetét információként kezelő szolgáltatás, a Facebook Places check-in módszere gyakorlatilag eltűnik: a felhasználók a jövőben manuálisan adhatják meg, hol tartózkodnak (ennek hátteréről ajánljuk a HWSW friss cikkét).

A fentieket kiegészíti még, hogy az eddig igen bonyolultan eltávolítható címkék (illetve tartalmak) törlése egyszerűbbé válik, a felhasználó több lehetőség közül is választhat: törli a profiljából, teljesen eltávolítja, esetleg a címkézőt szólítja fel erre.

Azóta történt

Előzmények