Óriási a felzúdulás Aaron Swartz halála miatt


Aaron Swartz (1986-2013)

Múlt pénteken mély megdöbbenést okozott az internetes zseninek tartott Aaron Swartz halálhírének bejelentése, és az indulatokat csak tovább fűtötte, amikor kiderült, hogy a kormányzati eljárás alatt álló 26 éves szakember brooklyni lakásában öngyilkos lett. A világszerte ismert informatikus rövid élete során nem keveset tett a web fejlődéséért: többek között 14 évesen(!) részese volt az RSS kialakításának, ő dolgozta ki az Infogami wiki-platformot és a web.py webes keretrendszert, egyike volt a Reddit alapítóinak.

A történteket neves szakértők kommentálták, köztük a Stanford egyetem világhírű professzora, a szabad szoftveres mozgalmat jogi szaktudásával támogató Lawrence Lessig, aki a tiszteletadás után azonnal felvetette a felelősség kérdését, amikor arról írt, hogy vajon szükség volt-e arra, elfogadható-e, hogy a depresszióval küzdő Swartzot gyakorlatilag bűnözővé nyilvánítsák.

Mint köztudott, a hackerként, aktivistaként és az információszabadság elkötelezett híveként is ismert Swartz ellen azért folyt eljárás, mivel (a haláláról szintén megemlékező) JSTOR digitális könyvtárból jogosulatlanul töltött le és terjesztett ingyenesen olyan egyetemi kutatási anyagokat, amelyekhez legálisan csak előfizetéssel lehet hozzáférni. A 2008-ban már egy szövetségi bírósági archívumot is feltörő hacker összesen 4,8 millió cikket szerzett meg, ezért 2011 januárjában letartóztatták. Ugyanez év szeptemberében óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és amennyiben a több számítógépes bűncselekményt is tartalmazó vádpontok alapján elítélték volna, akár 35 év börtönt, illetve egymillió dolláros büntetést is kaphatott volna.

A Swartz ellen indított eljárásban egyelőre nem tisztázott szerepet játszó Massachusetts Institute of Technology (MIT) vasárnap bejelentette, hogy vizsgálatot indítottak, hogy vajon az egyetem lépései milyen módon és mértékben befolyásolták az informatikus sorsát. A közlemény megjelenése után az Anonymous mozgalom aktivistái feltörték az MIT honlapját, és a kezdőoldalon elhelyett szövegben azt követelik, hogy sürgősen vizsgálják felül azokat a törvényeket, amelyek alapján Swartzot vád alá helyezték.

MIT hack

Azóta történt

Előzmények