Egyre durvább: házkutatás az Alt Cash-nél és az MKEH-nál

Miután a hatóság visszavonta korábbi engedélyét és megtiltotta a koreai kasszák forgalmazását, mondván, a gép adócsalásra is alkalmas lehet, valaki feljelentést tett a rendőrségen – tudta meg a nol.hu Kovács Viktóriától az ORFK szóvivőjétől.

A lap úgy tudja, hogy a nyomozók a cégnél lefoglalták a forgalmazott egyes pénztárgép-típusok dokumentációját. A hivatalban most is zajló házkutatáson az engedélyezés dokumentumait keresik a nyomozók, és várhatóan le is foglalják majd azokat. Az a tény, hogy a nyomozást hivatali visszaélés gyanújával rendelték el, azt jelzi, hogy a hatóságok egyelőre nem találtak korrupcióra utaló bizonyítékot.

Gyanú

A nyomozásnak arra a kérdésre kell választ adnia, hogy ha a legutóbbi vizsgálatokon nem felelt meg a gép a törvényi előírásoknak, korábban hogyan kaphatta meg az engedélyt? Avagy: ha a gép korábban minden szűrőn szabályosan átment, akkor utóbb miért vonták vissza mégis az engedélyét?

A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) a múlt héten tiltotta be az Alt Cash Kft. 300-as típusjelű pénztárgépét, mondván, hogy a gép adócsalás céljából manipulálható volt. A hivatal közleményében arra célozott, hogy esetleg a cég szándékosan tette manipulálhatóvá a gépeket. Ezt a társaság később határozottan visszautasította.

Az Alt Cash Kft. egyelőre nem nyilatkozott a kedd reggeli házkutatásról. Ugyanakkor a cég sajtóközleményében rágalomnak és hazugságnak minősítette azokat a sajtóban is megjelent piaci híreszteléseket, miszerint szándékosan olyan készüléket fejlesztettek volna, amellyel csalni lehetett, illetve, hogy reklámjaiban azt ígérte volna a partnereinek, hogy „meghekkelhetőek” a készülékei.

Mind a gépek fejlesztése, reklámozása és az azokra irányuló szerződések megkötése maradéktalanul megfelelt a hatályos jogszabályi előírásoknak – fogalmaz a cég közleménye. Határozottan állítják, hogy hazugság az, hogy más gépet adtak be engedélyeztetésre, mint amit utána üzembe helyeztek. Az üzembe helyezett gépek minden szükséges engedéllyel rendelkeztek – szögezte le az Alt Cash.

Azóta történt

Előzmények