Az Alt Cash megkapta a kegyelemdöfést

Habár a elmúlt hetekben az állami hivatalok minden lépése arra mutatott, hogy az online pénztárgépek felszerelésének első körében már egyáltalán nem számolnak a korábban piacvezetőnek számító Alt Cash Kft. termékeivel, a cég tovább küzdött, és folytatta a mind reménytelenebbnek látszó harcot – igaz, a vállalkozás Facebook-oldalának kommentjei szerint már alig akad olyan vállalkozó, aki még bízik a dolgok jobbra fordulásában.

Az Alt Cash múlt pénteken közölte, hogy – az eljárás méltánytalanságára, illetve a korábbi hibák időközben (a konkurens cég segítségével) megtörtént javítására hivatkozva – újraindítják a visszavont engedélyű pénztárgépek engedélyeztetési eljárását a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál (MKEH), majd hétfőn bejelentették, hogy a kérelmeket már be is nyújtották.

Az MKEH most nem várt heteket, kedden már ki is adtak egy (megfogalmazásában újra csak a sietséget tükröző) nyilatkozatot:

Az Alt Cash Kft. honlapján közzétett információkra reagálva – miszerint az NR-300-as, -240-es és -440-es modelleket újra benyújtják engedélyeztetésre és nagy esélyt látnak arra, hogy a készülékek rövid időn belül engedélyt kapjanak – az alábbi tájékoztatást adjuk:

Az NR-300, NR-240, NR-440 pénztárgépekre vonatkozóan benyújtott újabb kérelmeket, a kérelmekre és a típusokra [hivatkozva? – a szerk.], illetve a folyamatban lévő fellebbezési eljárás közötti ellentmondások miatt elutasítottuk.

Jelezzük továbbá, hogy „gyorsított” engedélyezési eljárásra a vonatkozó jogszabályok nem adnak lehetőséget. Újonnan beadott pénztárgép forgalmazásának engedélyezésekor az eljárás a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendeletben előírt 15 napos típusvizsgálati határidővel folytatható le (ami ha indokolt, 15 nappal hosszabbítható). Ugyanakkor a korábban feltárt problémák miatt, valamint annak megelőzésére, hogy esetlegesen ismét sor kerülhessen egy, már engedélyezett pénztárgép engedélyének visszavonására, a kérdéses pénztárgépek esetében indokolt akár ismételt szakértői kirendelés, új white box tesztelők közreműködésének előírása is, ami az engedélyezési eljárás időtartamát növeli.

Az MKEH közleményéből egyértelműen kiderül, hogy az Alt Cash semmiképp sem tudja tartani a kormányzati határidőt – ha meg is kapják újra az engedélyeket pénztárgépeikre, akkor ez már csak a kampány után történhet meg, vagyis a támogatási körből, illetve az első felszerelésekből kimaradnak, ami mindenképp komoly érvágás lesz a cégnek, ugyanis a legutóbbi hírek szerint a mintegy 80 ezer ügyfél számára megrendelt pénztárgépek már megérkeztek a vállalkozáshoz Dél-Koreából.

Az MKEH közleményével párhuzamosan az érintett minisztérium, a NGM is kiadott két tájékoztatót tegnapelőtt és tegnap. Az egyikben a február 16-ai támogatási határidőről szóló határozat főbb pontjait ismertetik, a kedd délelőttiben pedig a módosított miniszteri rendelet pontos szövegét közlik.

Azóta történt

Előzmények