Tűzijátékban porladtak el a Samsung pénztárgépek

A forgalmazási engedélyek visszavonása miatt igen súlyos helyzetbe került, korábban piacvezetőnek számító Alt Cash Kft. tegnap közleményben jelezte, hogy még mindig nem adják fel az egyre kilátástalanabbnak látszó küzdelmet:

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal másfél hete vonta vissza az NR-300-as pénztárgép engedélyét. A határozatot megalapozatlannak, az eljárás módját pedig elfogadhatatlannak tartjuk, ezért holnap [február 5-én] fellebbezést nyújtunk be a hatósághoz. Mivel több tízezer megrendelőnket érinti az engedély visszavonása, azt is kérelmezni fogjuk, hogy gyorsított eljárás keretében döntsenek a készülék sorsáról.

Annak ellenére, hogy álláspontunk szerint az NR-300-as pénztárgép megfelel a jogszabályokban foglalt követelményeknek, a hivatal által feltárt biztonsági rést az engedély visszavonása óta javítottuk. A megoldásunkat jelenleg külső, szakértő cég segítségével auditáltatjuk.

Mivel a készülékben egy szoftveres hibát fedeztek fel, ami javítható, úgy gondoljuk, hogy az NR-300-as pénztárgépnek újra engedélyt kell kapnia!

Nem kell hozzá túl nagy bátorság, hogy megjósoljuk – különösképpen a szokatlanul gyorsan meghozott, a bukást tényként kezelő kormányhatározatot is figyelembe véve –, hogy a gyártónak igen halvány esélyei vannak a fellebbezés kedvező elbírálására. Ráadásul mindez időbe telik, és a kényszerhelyzetbe hozott vállalkozók jó része már vagy átváltott egy másik típusra, vagy pedig várhatóan a napokban megteszi ezt – így az Alt Cash egyre gyorsuló ütemben veszíti el ügyfeleit (holott tájékoztatásuk szerint a gépek nagy része már megérkezett Dél-Koreából, és a raktárakban várja a folytatást).

Köszönhető ez a helyzet egyrészt annak, hogy a Samsung-gépek mellett kitartók jogosan vannak felháborodva azon, hogy az Alt Cash megnyugtatónak szánt, de legtöbbször nem kielégítő nyilatkozatokon kívül nem sokat tett a bizalom visszanyerése érdekében, másrészt pedig mostanra már a kevésbé tájékozottak vagy érdeklődők is érzékelik azt a nyomást, amely a cégre nehezedik, és ezt – érthető módon – egyre kevésbé képesek tolerálni.(A Samsung korábbi pénztárgépei egyébként meglehetősen jó renoméval rendelkeznek, a felhasználók szerették őket, ám hiába hoznának akár áldozatot is, hogy ilyen géphez jussanak, ezt a visszavont engedélyek miatt nem tehetik meg.)

A végén a még a korábban feltételezhetőnél is csúfosabban záródó történetnek egy nyertese biztosan van: a több, érvényes engedéllyel rendelkező géppel is piacon lévő, tavaly nyáron alakult LA Pénztárgép Kft., melynek tulajdonosa, a tiszteletbeli kazah konzul a hétvégén nagy visszhangot kiváltó monstre tűzijátékkal ünnepelte születésnapját. A cég tegnap – szakmai szemmel nézve egyébként minősíthetetlen megvalósítású – honlapján közölte, hogy újabb tízezer akciós gépre várnak megrendelést.

Azóta történt

Előzmények