Kockáztatnak a bankok, ha AI-t használnak

Felhívták a bankok figyelmét, hogy kockázatokra számíthatnak, ha AI-t és gépi tanulást kezdenek használni.

A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság arra figyelmeztette a bankokat, hogy amennyiben AI és gépi tanulás használatába kezdenek a napi működésük kapcsán, akkor muszáj kockázatokra számítaniuk.

A spanyol jegybank elnöke szerint (aki egyben az előbb említett bizottság vezetője is) sok a megválaszolatlan kérdés, így egyelőre nem tiszta, hogy az AI és az ML pozitív vagy negatív irányba mozdítja a globális pénzügyi stabilitást. Szerinte viszont egyértelműen nagy kihívást jelent ezek használata, ha pedig nem ellenőrzik ezeket, akkor a jövőben banki válságokhoz vezethetnek, és felerősíthetik azokat.

Mivel a digitális újítások a határokon és szektorokon átívelő kapcsolatokat ösztönzik, ezért a jegybankelnök szerint együttműködés kell a központi bankok és a hatóságok között, hogy felügyelhessék az AI és az ML használatát. Ezek veszélyeit és kihívásait a bankoknak látniuk kell, mikro- és makroszinten is, és beépíti a kockázatkezelési gyakorlatokba – tette hozzá. Hamarosan átfogó jelentéssel mutatják meg a pénzügyi szektor digitalizálásának állapotát, valamint a törvényi és felügyeleti következményeket.

Előzmények