2019. január 17., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Szoftver rovat

Halál a Flashre!

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Egy maroknyi amerikai fejlesztő mozgalmat kezdeményezett, hogy az asztali gépekről is eltűnjön az Adobe technológiája.

Egy kisebb, fejlesztőkből álló csoport a Wall Street-i megmozdulások mintájára mozgalmat indított (Occupy Flash!), melynek célja, hogy kiszorítsák a böngészőkből az Adobe termékét, a médiatartalmak megjelenítésében piacvezető beépülő szoftvert.

Hirdetés

Ahogy az IT café is beszámolt róla, az Adobe nemrég jelentette be, hogy leállítják a Flash mobilos változatának fejlesztését. A fenti mozgalom tagjai ennél messzebb mennének, ugyanis az asztali gépekről is le akarják takarítani a programot: „A Flash Player halott. Lejárt az ideje. Bughalmaz. Számtalanszor összeomlik. Folyamatosan biztonsági frissítésekre van szüksége. Egy őskövület, mely a zárt szabványok és a webes technológiák egy vállalat által gyakorolt ellenőrzésének korából marad ránk” – fogalmazzák meg a tiltakozók tömören legfontosabb kifogásaikat.

Occupy Flash

Az USA nyugati partján alapított, weboldalát november 11-én regisztráló mozgalom egyik vezetője a szervezők névtelenségét azzal magyarázza, hogy nem az ő személyük a fontos, hanem az, hogy a Flash végre eltűnjön a süllyesztőben – az illető hozzátette még, hogy egyikük sem dolgozik az Adobe valamelyik versenytársánál. Emellett azt is kifejtette, hogy a web egy nyitott hely, ahol a szabványoknak is nyitottaknak kell lenniük, ez a felhasználók legfontosabb érdeke. Úgy véli, a plug-ineket száműző HTML 5 már megnyerte a jövő webes technológiája címért folytatott harcot, a Flash Player a vesztes oldalon van.

A mozgalommal szimpatizálókat a szervezők arra biztatják, hogy távolítsák el gépükről a Flash Playert, a végrehajtáshoz tanácsokat is adnak, emellett arra kérik a fejlesztőket, hogy a jövőben ne írjanak flashes programokat, valamint sürgetik a felhasználókat, hogy olyan böngészőverziókat használjanak, amelyek már támogatják a HTML 5-öt.

A kezdeményezés szóvivője szerint eddig 98 százalékban támogató visszajelzéseket kaptak, néhányan akadtak csak, akik azzal vádolták őket, hogy veszélyeztetik a Flash-fejlesztők megélhetését.

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.