A felére fog csökkenni a roaming SMS-ek ára az Európai Unióban

Kedden Viviane Reding az Unió távközlésért felelős biztosa és Pataki Dániel, az NHH és az európai hírközlési szabályozó hatóságok csoportjának (European Regulators Group – ERG) elnöke közös sajtótájékoztatón jelentették be Brüsszelben, hogy várhatóan még az idei évben a felére fog csökkenni az Unióban a roaming környezetben küldött rövid szöveges üzenetek ára – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

A belföldön, illetve külföldön küldött rövid szöveges üzenetek (SMS) árai az indokoltnál nagyobb mértékben térnek el egymástól és a valós költségektől, ezért indokolt és szükséges a roaming SMS-ek árát illető kis- és nagykereskedelmi szabályozás bevezetése – mondta Pataki Dániel, aki közölte azt is, hogy az ERG álláspontja szerint a kiskereskedelmi árnak a nettó 11–15 eurócentes sávban kell lennie.

A roaming környezetben küldött SMS-ek ára az Európai Unióban gyakorlatilag változatlan, s 2007 októbere és 2008 márciusa között az ERG adatai szerint átlagosan nettó 29 eurócentet számláztak értük, ami azt jelzi, hogy a szolgáltatók az uniós biztos, illetve a szabályozó hatóságok többszöri felszólítása ellenére sem csökkentették önként ezeket a tarifákat.

A bizottság hamarosan az Európai Parlament és a Tanács elé terjeszti a roamingolás közben küldött SMS-ek árának csökkentéséről szóló javaslatát. Viviane Reding szerint 2009. július elsejéig életbe lép a valamennyi uniós szolgáltatót árcsökkentésre kötelező szabályozás.

Az Unióban évente mintegy 2,5 milliárd SMS-t küldenek a felhasználók roamingolás közben. A roaming SMS-ek sok esetben tízszer annyiba kerülnek, mint a belföldön küldött szöveges üzenetek, ez pedig nem szolgálja sem a fogyasztók, sem pedig az Unió érdekeit – állapította meg Viviane Reding.

A magyarországi szolgáltatók által alkalmazott árak az uniós átlag közelében vannak: 2008 első negyedévében átlagosan nettó 29,6 eurócentet számoltak fel. Az NHH adatai szerint a magyar szolgáltatók által az uniós országokban árak minimum kétszer, de esetenként tízszer drágábbak a belföldi SMS-ekénél, mivel az uniós szolgáltatók többségéhez hasonlóan a magyarországi operátorok sem reagáltak érdemben a bizottság és a szabályozók korábbi felhívásaira, és nem csökkentették a roaming SMS-díjakat.

A hangforgalom kis- és nagykereskedelmi árát szabályozó uniós roamingrendelet 2007. június 30-án lépett életbe. A szabályozás hatására már a tavalyi nyár végére jelentősen, 25–50 százalékkal csökkent a beszédcélú roaminghívások ára. Az előírásokat a szolgáltatók betartották, de az ERG javaslata szerint az eredetileg 3 évre hozott rendelkezést hosszabb távon is fenn kell tartani, mert a piacon a korábbi várakozásokkal ellentétben nem alakult ki árverseny a szolgáltatók között.

Az ERG a hang- és az SMS-roaming szabályozása mellett egyelőre nem javasolja a mobilinternetezés árának szabályozását, de mindenképpen további díjcsökkenést lát szükségesnek ahhoz, hogy a szabályozást a későbbiekben is kizárhassa. Véleményük szerint maga a mobilinternet – és így az adatroaming is – egy új piaci szolgáltatás, melynek elterjedését egy esetlegesen túl erős szabályozás akár károsan is befolyásolhatja. Ugyanakkor az európai szabályozó hatóságok azt javasolják, hogy a szolgáltatók tegyék a tarifákat átláthatóvá, és egyebek mellett teremtsék meg a közel valós idejű forgalom-ellenőrzés lehetőségét.

Az EU-ban 2007 második negyedéve és 2008 első negyedéve között 5,9-ről 3,6 euró/MB-ra csökkent a kiskereskedelmi adatroaming átlagos díja, de a csökkenés mértéke országonként nagyon eltérő. Magyarországon ugyanebben az időszakban az átlagos díj 6,9 euró/MB-ről 5,8 euró/MB-ra csökkent, de várhatóan az átlagdíj csökkenése felgyorsul, mert a három magyar szolgáltató közül immár kettő kínál kedvezményes – bár a belföldinél így is jóval drágább – adatroaming tarifát.

Azóta történt

Előzmények