Újabb adathalász bűnszervezet bukott meg

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni nyomozó hatóság (DIICOT) tegnap weboldalán jelentette be, hogy az április eleji akció után újabb nagyszabású razziát tartottak, melynek során egy olyan bűnszervezet tagjait tartóztatták le, akik nemzetközi keretek között folytattak internetes csalásokat, főként az adathalászattal megszerzett bankkártyák hozzáférési kódjait felhasználva.

A DIICOT közleménye szerint a nyomozás alapján 25 emberről volt szó, akiket azzal vádolnak, hogy tavaly október óta illegálisan megszerzett elektronikus kártyaazonosítók segítségével követtek el bűncselekményeket. A csoport tagjai klasszikus adathalászmódszereket választottak: hamis banki weboldalakat hoztak létre, majd az ügyfeleket levélben kérték, hogy adminisztrációs okok miatt adják meg adataikat. A csalásnak bedőlő ügyfelek számláin lévő pénzt aztán a Western Union rendszerén keresztül átáramoltatták más számlákra, az előzetesen becsült kár több mint egymillió dollár. A közvetlen pénzszerzés mellett egyéb tranzakciókat is indítottak a megszerzett adatok segítségével.

A tegnapi, az amerikai titkosszolgálatok támogatásával indított razzia során összesen 36 házkutatást tartottak, ahol számítógépeket és adathordozókat foglaltak le, 27 embert állítottak elő, de a gyanúsítottak száma ennél valószínűleg jóval több.

Azóta történt

Előzmények