A „dislike” gombot használják fel csalók a Facebookon vírusterjesztésre

Óvakodjanak a felhasználók a felajánlott „dislike” (nem tetszik) gomb felelőtlen  telepítésétől, mivel így adathalászok számára nyitják meg az utat – írja Graham Cluley, a Sophos biztonsági cég szakértője tegnapi blogbejegyzésében.

A tetszést kifejező „like” gomb a kezdetektől jelen van a Facebookon, de hivatalos „dislike” nincs, mint például a YouTube-on, pedig a tagok már régóta követelik. A nyomásnak végül is felemás módon engedett a közösségi oldal vezetése: elérhetővé tettek egy Firefox-kiegészítőt, amely pótolja ezt a hiányosságot (a fejlesztő weboldaláról más böngészőkhöz is elérhető a kiegészítő).

dislike

Az egyre több profilt megfertőző csalás ezt a helyzetet használja ki. A felhasználó kap egy üzenetet, melyben arra hívják fel, hogy töltse le a hivatalos dislike gombot. Ha az illető rákattint a megadott linkre, és engedélyt ad a profilhoz való hozzáférésre, akkor nem a gomb települ, hanem egy alkalmazás, mely a számára már elérhető profilon keresztül spameket küld a megtalálható címekre, ezen kívül egy online kérdőív kitöltésére biztatja a felhasználókat, azzal kecsegtetve őket, hogy ezért fizetnek nekik. A folyamat legvégén felajánlja a FaceMod által fejlesztett Firefox-kiegészítőt, amivel már tényleg megjelenhet a dislike gomb. (Cluley megjegyzi, hogy a FaceModnak valószínűleg nincs köze az átveréshez, a csalók visszaélnek a nevükkel és a termékükkel).

Előzmények