Akár hárommilliárdot is lenyúlhattak a lopott bankkártyadatokkal


Forrás: The Sun

Két olyan tizenéves diákot vett őrizetbe a brit rendőrség a hét végén, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy olyan internetes csalássorozatban vettek részt, mely közel hárommillárd forintnyi kárt okozott banki ügyfeleknek – tudósított néhány napja a letartóztatásról a The Sun nevű bulvárlap.

A két, egymást 16 évesen a Facebookon megismerő diák, Nick Webber és Ryan Thomas a vádak szerint egy olyan kártékony programot, malware-t használtak, melyet információgyűjtésre terveztek.

A nyomozók bejelentése szerint akkor figyeltek fel a két fiúra, amikor azok egy online fórumon áruba bocsátották a megszerzett kártyaadatokat, sőt azt is felajánlották, hogy a vevőknek tanácsokat adnak azt illetően, hogy miképp lehet ezekkel a lopott adatokkal vásárolni, telefonálni stb. A fórumon több mint 65 ezer ember hozzáférési adatait találták meg a rendőrök, s ez alapján becsülték meg a 8 millió fontos (körülbelül 2 milliárd 757 millió forintnak megfelelő) lehetséges kárt.

A Sun több részlethez nem jutott hozzá, de úgy értékelik, hogy ez a két fiú csak két alkalmazottja az egyik internetes maffiának, akiket nem lesz nehéz pótolni.

Előzmények