Az ÁAK feljelentette a ppo.hu üzemeltetőjét

Mint ismeretes, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. január 15-én három hónapos felmondással szerződést bontott egyik viszonteladójával, az Investech Kft.-vel annak több szempontból is kifogásolható üzleti magatartása miatt, mely igen rossz hatással volt a hazai internetes e-kereskedelem megítélésére. Miután a cég többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó elszámolni a felmondási idő alatt értékesített úthasználati jogosultságok közel 65 millió forintos összegével, az ÁAK Zrt. most büntető feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A PPO weboldala elektronikus (online) kereskedelmi szolgáltatást nyújt a regisztrált felhasználóknak. A honlap szerződéses viszonyban áll más vállalkozásokkal, amelyek termékeit vagy szolgáltatásait a felhasználók (elsősorban) internetes bankkártyás fizetés útján egyenlíthetik ki a www.ppo.hu oldalon. Így például lehetőség volt autópálya-matrica vásárlásra vagy a mobiltelefon-egyenleg feltöltésére a honlapon regisztrált felhasználók számára.

A vásárlás – a megvásárolni kívánt termék kiválasztása után – az OTP Bank ún. fizetési oldalán történik, ahol a felhasználó megadja bankkártyaadatait, és a megfelelő összeget levonják bankszámlájáról. 2010 januárjától az NFH-hoz a PPO-val kapcsolatban több száz megkeresés érkezett, amelyben a panaszosok azt kifogásolták, hogy a PPO oldalt üzemeltető cég 2010 januárjában a regisztrált tagok előzetes értesítése vagy hozzájárulása nélkül levont 2490 forintot éves regisztrációs díj címén. Tekintettel arra, hogy az NFH álláspontja szerint jogsértés történt, valamint a fent nevezett vállalkozások tevékenysége a fogyasztók széles körét érintette, a hatóság a közérdekű kereset benyújtása alapján bírósági eljárás megindítását tartotta szükségesnek a fogyasztók védelme érdekében. Információink szerint az APEH is vizsgálódik közérdekű bejelentés alapján, ezért a hatóság ellenőrzi a számlaadási kötelezettség teljesítését és az elektronikus számlázás szabályosságát és jogszerűségét.

Az ÁAK Zrt. 2006. december 1-jén kötött viszonteladói szerződést az Investech Informatikai és Kommunikációs Kft.-vel, amely többek között a ppo.hu portál mellett az autopalyamatrica.hu oldalon is elérhető internetes e-matrica-vásárlási szolgáltatást működtette. Az autópálya-kezelő 2010. január 5-én a sajtóból értesült arról, hogy az Investech a korábban regisztrált ügyfeleitől az általános szerződési feltételek egyoldalú, vitatott módon közzétett módosítása után 2490 forintos díjat vont le. Mivel az ÁAK ezt az eljárást – függetlenül attól, hogy az jogszerű-e, vagy sem – elfogadhatatlannak és etikátlannak tartotta, az úthasználók védelme érdekében haladéktalanul személyes egyeztetést kezdeményezett a cég képviselőjével, aki azonban a megbeszélt időpontban nem jelent meg. Ennek következtében az autópálya-kezelő a felek között létrejött megállapodást január 15-én 90 napos határidővel, rendes felmondással felbontotta, ezzel is időt biztosítva arra, hogy az ügyfelek kellő tájékoztatást kaphassanak az értékesítési csatorna megszűnéséről.

Az Investech Kft. a felmondási idő alatt tovább folytatta az e-matricák értékesítését, azok ellenértékével azonban többszöri felszólítás ellenére sem számolt el. A cég tartozása április elején meghaladta a 65 millió forintot, ezért az ÁAK Zrt. még a felmondási határidő lejárta előtt felfüggesztette viszonteladója értékesítési jogosultságát.(szerk. megj.: Az Investech Kft. 2009-ben veszteségesen működött, saját tőkéje alig haladja meg a 2 millió forintot, ezért a károsultak, beleértve az ÁAK Zrt-t is, valószínűleg búcsút mondhatnak jogos követeléseiknek.)

Miután az ezt követő egyeztetési kísérletek is kudarcot vallottak, az autópálya-kezelő illetékes vezetői arra az elhatározásra jutottak, hogy jogi útra terelik a tartozás rendezésének ügyét, és ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tesznek. Az esettel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a beszedett úthasználati díjak – a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központon (KKK) keresztül – az Útpénztár bevételét képezik. Az Investech Kft. által meg nem fizetett összeggel az ÁAK Zrt. már elszámolt a KKK felé, azaz a kár az autópálya-kezelőnél jelentkezett. Részben az ügyfelek érdekében, részben pedig a kockázatok csökkentése végett az ÁAK Zrt. felgyorsítja azt a tavaly év végén megkezdett fejlesztési folyamatot, amely saját internetes értékesítési csatorna kiépítésére irányul. Ennek segítségével mindenféle kényelmi díj vagy regisztrációs költség nélkül, közvetlenül az ÁAK Zrt. rendszeréből lehet majd e-matricát vásárolni. Az új értékesítési lehetőség várhatóan 2010 második felében lesz elérhető a www.autopalya.hu weboldalon.

Azóta történt

Előzmények