A világ első terapixeles képe

Az orvosi célú digitális képek specialistája, az Aperio Technologies Inc. (többek között a digitális patológiai rendszerek és orvosi kutatások egyik vezető vállalata) a hónap elején bejelentette, hogy saját képformátumukat, a BigTIFF-et, mely különlegesen nagy méretű képek elkészítését teszi lehetővé, felajánlja a nyílt forráskódot támogató közösség számára. A TIFF szabványára épülő fejlesztést 2004-ben Joris Van Damme, az Aware Systems munkatársa vitte sikerre, s ez a formátum átlépi a TIFF 4 gigabájtos felső határát, így segítségével létrehozhatták az első 1 terapixeles (1012 képpont) képet.

A technológia lehetővé teszi, hogy az orvosok és a kutatók az eddigieknél lényegesen nagyobb felbontású képeket készíthessenek és tárolhassanak, például a csontvelősejtekről. Ole Eichhorn, az Aperio technológiai vezetője nyilatkozata szerint a vállalat azért döntött így, mert támogatják a szabad forrású szabványokat, s reménykednek abban, hogy a különösen nagy képek tárolására alkalmas BigTIFF az egész világon elterjed.

Az Aperio közzétette a BigTIFF leírását a libtiff könyvtárban (pontosabban annak a vállalat által készített saját verziójában), ahol kifejtik azt is, hogy a formátum kompatibilis a korábbi változatokkal, tehát az alkalmazások változtatás nélkül tudják kezelni ezt is. Ebben a könyvtárban tették közzé illusztrációként a világ első 1 terapixeles képét, mely 143 gigabájt méretű.

Azóta történt

Előzmények