A Sybase támogatja az informatikusképzést az ELTE-n

Hosszú távú oktatástámogatási együttműködést kötött az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara és a Sybase Inc. termékeinek hazai disztribútora, a Sybase Products Hungary Kft. A támogatási szerződést kedden írta alá Dinnyés Ferenc, a kft. ügyvezető igazgatója és dr. Kozma László, az kar dékánja.

A támogatás keretében az intézmény a Sybase legmodernebb szoftvereszközeinek licenceit kapja meg, több mint 120 millió forint összértékben. Az ELTE IK ezeket szeptembertől a Programozási Nyelvek és Fordítóprogramok Tanszék adatbázis- és nyelvi laboratóriumaiban használja fel. A licenceken felül a Sybase ingyenes telefonos támogatást is biztosít az alkalmazott szoftverekhez, és azok oktatásában is részt vállal. Az együttműködés kiterjesztéseként a felek megállapodtak egy „Sybase Alkalmazásfejlesztési Kompetencia Központ” jövőbeli, az ELTE IK eszközbázisán történő megvalósításának kidolgozásában is.

A nagyszabású adományt az tette lehetővé, hogy a Sybase világszerte nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az oktatásban, elsősorban a mérnökképzésben való részvételre, így az eddigi 80 százalékról 100 százalékra növelte az oktatási intézményeknek juttatott licencek támogatását.

A szoftvervállalat a mostani együttműködés keretében két termékét bocsátotta korlátlan oktatási célú használatra az egyetem rendelkezésére: az iparág első számú adatmodellező és alkalmazástervező eszközének számító PowerDesignert, valamint a WorkSpace Java alkalmazásfejlesztő eszközt.

A Sybase magyarországi disztribútorával kötött megállapodás révén az ELTE olyan intézmények sorához csatlakozott, mint a Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara, vagy a Budapesti Műszaki Egyetem Informatikai Kara, amelyeken a korábban megkötött támogatási szerződéseknek köszönhetően szintén Sybase termékek bevonásával folyik az oktatás.

Azóta történt

Előzmények