Vállalati informatikai központ a Debreceni Egyetemen

Az Alerant Informatikai Zrt., a BEA Systems és a Debreceni Egyetem Informatikai Kar Információtechnológiai Tanszéke együttműködési megállapodást írt alá az egyetemen folyó technológiai képzés támogatásáról. A megállapodás eredményeképpen a felsőoktatási intézményben technológiai központ jön létre a nagyvállalati informatika, elsősorban a szolgáltatásorientált architektúrák (SOA) témaköréhez kapcsolódó oktatás támogatására.

A SOA Technológiai Központ célja, hogy megismertesse az egyetem hallgatóit a legkorszerűbb technológiákkal, megoldásokkal. A nagyvállalati infrastruktúra szállító BEA Systems ennek érdekében ingyenesen bocsát eszközöket a központ rendelkezésére. A termékek teljes platformot biztosítanak a nagyvállalati fejlesztések, alkalmazásintegrációs feladatok megoldásához, emellett a BEA szolgáltatásorientált infrastruktúrák támogatására kialakított AquaLogic Service Bus és AquaLogic Service Registry eszközét is megismerhetik a hallgatók.

Az Alerant a termékek használatához, a szükséges technológiai ismeretek elsajátításához ingyenes szakmai támogatást nyújt. Folyamatos online és telefonos tanácsadást biztosít az eszközökhöz kapcsolódva, az érdeklődők az egyetemen tartott klubnapjain is feltehetik kérdéseiket. A tanszék oktatói, demonstrátorok, PhD-hallgatók ezen kívül térítésmentesen vehetnek részt az Alerant BEA-tanfolyamain.

Az Alerant bekapcsolódik a tanszéken folyó oktatásba is. Mint Dr. Juhász István adjunktus elmondta, az egyetem számára nagyon fontos, hogy a hallgatók értesüljenek az aktuális technológiai tendenciákról, üzleti elvárásokról, praktikus, gyakorlati ismeretekhez jussanak a nagyvállalati informatika – J2EE-fejlesztések, SOA-infrastruktúrák kialakítása és működtetése – terén. Az egyetem és a vállalat célja a hosszú távú kapcsolat kiépítése – hangsúlyozta a bejelentés kapcsán Szabó Tamás, az Alerant ügyvezető igazgatója.

Azóta történt

Előzmények