A roaming halott

A kuvaiti alapítású, de ma már a Közel-Keleten és Afrikában több mint 45 millió előfizetőt kiszolgáló Zain mobilszolgáltató eltörölte a roamingtarifákat iraki, jordániai, bahreini és szudáni előfizetői számára. A vállalatnak mind a négy országban van saját hálózata, és a köztük bonyolított hívásokat mostantól helyi hívásokként kezeli – írja az International Herald Tribune. Az egységes, határokon átívelő One Network – ahogy a hálózatot nevezik – korábban Afrikában már bizonyított: ott két évvel ezelőtt a csoport egyik leányvállalata, a Celtel alakított ki egy tizenkét országra kiterjedő roamingmentes régiót.

Ez a szolgáltató magatartás, a barangolás díjainak önkéntes eltörlése Európában hihetetlennek tűnhet. Itt Viviane Reding információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos – a vaslady – elszántságára és határozott fellépésére volt szükség ahhoz is, hogy a mobilcégek csökkentsék a beszédroaming díjait, és a csillagászati adatroaming-tarifák lefaragása napirendre kerüljön.

A Zain – amelynek információbiztonsági átvilágítását egyébként a Kürt Zrt. végezte el nemrég – viszont úgy számol, hogy azt a pénzt, amit a roamingtarifákról való lemondással veszít, megkeresi majd az éppen emiatt belépő új ügyfeleken. „Azt gondoljuk, hogy a roaming halott. Olyasmi, amit valami innovatívabbal kell leváltani” – nyilatkozta a lapnak George Held, a szolgáltató programigazgatója.

Tovább törölnek

Az biztos, hogy a Zain az egyik leggyorsabban növekvő mobilcég a világon, amely ráadásul azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2011-re bekerül a világ tíz legnagyobb szolgáltatója közé. Ha az elmúlt évek fejlődési ütemét tudják tartani, erre van is sansz, hiszen öt év alatt egy lokális, egymilliónál is kevesebb előfizetővel rendelkező vállalatból egy 22 országban jelen lévő, több mint 45 millió aktív előfizetést kiszolgáló operátorrá nőttek. Szakértők szerint nem lehet tudni, hogy az előfizetői szám növekedésében mekkora szerepet játszott a One Network, Held viszont azt mondja: egy nemrég készített felmérésük szerint az afrikai ügyfeleik a lefedettség után ezt jelölték meg a Zain második legvonzóbb tulajdonságaként – a harmadik az ár, negyedik pedig a hálózat minősége volt.

A szolgáltató bővíteni tervezi a One Networkbe bevont országok körét, elsőként Szaúd-Arábiával, ahol csak az év második felében kezdik meg a mobilszolgáltatást, miután tavaly helyi befektetőkkel társulva 6,1 milliárd dollárért vásároltak koncessziót az ország harmadik mobilhálózatának kiépítésére. Az anyaország, Kuvait egyelőre azért nem jöhet szóba, mert ott a nemzetközi hívások még mindig egy államilag ellenőrzött távközlési „átjárón” keresztül bonyolódnak.

Held a lapnak elmondta még: különösen büszkék arra, hogy az Európai Bizottság velük is konzultált a roamingszabályozás kidolgozása során. „Nem jellemző azért, hogy egy közel-keleti és afrikai kezdeményezés mutat példát a világnak” – büszkélkedett.

Azóta történt

Előzmények