Délutánra teljesen helyreállhat a rend az európai roaminghálózatokban

Hétfő délután, elsőként Angliát és Franciaországot érintve kezdett összeomlani az európai mobilhálózatok roamingkapcsolata, kedd reggelre pedig már gyakorlatilag egész Európát érintette a roamingszolgáltatás leállása, illetve akadozása – írja az Index. Aki ekkor éppen külföldön tartózkodott, az vagy egyáltalán nem, vagy csak többszöri próbálkozás után tudott mobiljával hazatelefonálni, és a külföldön lévőket sem lehetett elérni itthonról. A hiba teljes kijavítását ma délre ígérték, így délutánra újra helyreállhat a rend az európai roaminghálózatban.

Hirdetés

A hibát az okozta, hogy május 19-én délelőtt Németország területén, építkezési munkák során több helyen elvágtak egy kiemelten fontos távközlési átviteli kábelt – derül ki a Magyar Telekom Kommunikációs igazgatóságának közleményéből. Ez több országot érintő szolgáltatáskieséseket eredményezett, beleértve a Magyar Telekom szolgáltatásait is. A hiba a két másik magyarországi mobilszolgáltató, a Pannon és a Vodafone ügyfeleit is érintette, ha olyan országban tartózkodtak, ahol a T-csoport helyi tagja a roamingpartner.

Magyarországon a mobilszolgáltatók nemzetközi forgalmában torlódás, alkalmanként teljes elérhetetlenség volt tapasztalható a tegnapi nap folyamán. A kimenő nemzetközi vezetékes forgalomban nem volt elérhetetlen irány, azonban időszakos torlódás ott is előfordult – írja a kommüniké.

Ma reggelre az összeköttetések mintegy felét sikerült helyreállítani, délelőtt 11 órakor pedig a helyreállítás 90 százalékban megtörtént, ezzel a Magyar Telekom közleménye szerint megszűntek a torlódások.

Azóta történt

Előzmények

  • Csúszik a roamingtarifák csökkentése

    Nincs megállapodás a felek közt, tovább késik a szabályozás bevezetése.

  • Nincs egyezség az olcsó roamingról

    A fogyasztóknak kedvezni akaró Európai Parlament és a mobilszolgáltatókat preferáló távközlési miniszterek álláspontja nem közeledett.