A Red Hat Linux a legzöldebb vállalati rendszer

A vállalati szerverek beszerzése és üzemeltetése során egyre fontosabb kérdéssé válik a rendszerek energiafelhasználása. Miközben a szervergépek ára és mérete csökkenő tendenciát mutat, a számítási teljesítményen és a tárolási kapacitáson túl az áramellátási és hűtési költségek is erőteljesen növekednek. A kisebb helyen leadott nagyobb hőmennyiség miatt a legégetőbb probléma a megfelelő hűtés biztosítása, amihez klímaberendezéseken keresztül még több energiát kell felhasználni. A gondok azonban már a megfelelő szoftverek kiválasztásával is enyhíthetőek.

A Network World által végzett, a vállalati szerver-operációsrendszerek energiaéhségét vizsgáló tesztek során a Red Hat Enterprise Linux bizonyult a legzöldebb OS-nek – adta hírül sajtóközleményében a Red Hat. A vizsgálatokban a Red Hat Enterprise Linux 5.1-es verziója, SUSE Enterprise Linux 10 SP1-es kiadása és a Windows Server 2008 Enterprise Edition vett részt, az operációs rendszerek energiafelhasználását Dell, IBM és HP hardvereken vizsgálták. Az eredmények szerint a Red Hat rendszere a Windows Server 2008-nál akár tizenkét százalékkal kevesebb áramot fogyaszthat, természetesen azonos hardverfeltételek mellett.

A linuxos cég a siker kommunikálása kapcsán egyébként olyan saját fejlesztésű technológiákat is megemlít, amelyek ugyan még nem kerültek bele a Red Hat üzleti termékeibe, ám a következő verziókban már várható a megjelenésük. Ezek közül az egyik legérdekesebb a tickless idle vagy más néven dynticks funkcióval rendelkező kernel, amelynek a fejlesztése a cég alkalmazásában álló kernelhackerek nevéhez köthető, köztük a magyar Molnár Ingóhoz. A tickless idle segítségével csökkenthető a CPU fogyasztása oly módon, hogy az adott processzor időzítője, ha nem szükséges, akkor nem kelti fel a CPU-t az energiatakarékos üzemmódból a kernel beállításától függően másodpercenként 100, 250 vagy 1000 alkalommal, így a processzor az időzítő által generált felesleges megszakítások nélküli hosszabb alvásidő alatt energiát spórolhat tétlen felhasználója számára.

Azóta történt

Előzmények