Ha belépsz a metróba, energiát termelsz

Az egyik japán közlekedési vállalat (East Japan Railway Company – JR East) a napokban kezdte meg egy olyan alternatív energiaellátó rendszer tesztüzemét két metróállomáson Tokióban, mely egy már régóta ismert megoldáson alapul: a metró utasai (e helyeken naponta 400 ezer ember halad át) a lépteikkel generálnak áramot az állomás elektromossággal működő készülékei, berendezései számára.

Hirdetés

A technológia alapja a piezoelektromosság: a peronokon a kapukon átvezető részre helyeztek el olyan elemeket, melyek a rájuk nehezedő nyomás következtében termelnek energiát. Az „energiatermelő padlónak” nevezett megoldással már 2006 óta kísérleteznek sikeresen, mivel a kezdetekhez képest tavaly megtízszerezték a leadott teljesítményt, köszönhetően annak, hogy aprólékos munkával mind az egyes elemek elhelyezésén, mind az energiaátvitelen, mind pedig az alkalmazott áramkörökön javítottak. A számítás alapja, hogy egy átlagosnak (60 kg) tekintett ember az áthaladáskor 0,1 watt energiát termel másodpercenként két lépés következtében.

floor power

A tesztidőszak 2009 február elejéig tart a kijelölt 25 négyzetméteres területen, ahol hét jegykezelő kapu van, s itt a kapukban elhelyezett tesztfelületen kell áthaladniuk az utasoknak. A cég azt várja, hogy a teljes megtermelt napi energia eléri a 1400 kWs-ot, mely elegendő lenne a kapuk és a képernyők rendszerének energiaellátásához.

E technológiát már más helyeken is kipróbálták, például egy angol „eco-diszkóban”, a gyönyörű portsmouthi Spinnaker toronyban, illetve a londoni tömegközlekedésben is folynak hasonló kísérletek.


Az
eco-diszkóban

Előzmények