A negyedik frekvenciára még várni kell

Idén áfa nélkül egyenként 5,5 milliárd forintot fizetnek be a költségvetésbe az UMTS-pályázaton győztes távközlési cégek (Pannon GSM, T-Mobile), az ár fennmaradó részét pedig három év alatt fogják a büdzsének átutalni. Kovács Kálmán, informatikai miniszter a NAPI Online-nak elmondta, hogy a negyedik frekvencia pályázatát 2006 után újra kiírják. A most sikertelenül pályáztatott negyedik frekvencia értékesítésére egy évig jogi lehetőség sincs. A tervek szerint 2006 után dobják majd piacra, ekkor ugyanis már ismertek lesznek a szolgáltatás tapasztalatai.

A három mobilpiaci szereplő számára fenntartott frekvenciák egyikéről még folynak a tárgyalások a Vodafone-nal. A 4. frekvenciára kiírt pályázatot eredménytelennek nyilvánították, miután a jelentkezőket nem tudták nyilvántartásba venni különböző hiányosságok miatt. A frekvenciára a svéd Tele2 és a dán TDC pályázott.

Európában egyébként például Nagy-Britanniában működik úgy a 3G mobilhálózat, hogy az már a nagyközönséget leginkább érdeklő, videotelefonálási lehetőséget is kínálja. Szakértők szerint a szolgáltatás népszerűségét növelheti az a felhasználási terület, amelyben a felek beszélgetés közben nem egymást nézik, hanem inkább megmutatnak egymásnak különböző dolgokat. A terjedéshez a tapasztalatok alapján szükséges a kritikus tömeg megléte: a lehetőség iránt akkor kezdenek érdeklődni az egyes szolgáltatók ügyfelei, amikor már a felhasználók legalább 25 százaléka rendelkezik 3G-s készülékkel, vagyis érdemi számban kell hogy legyenek olyanok, akikkel meg lehet osztani a képi információkat. Segíteni fogja a videotelefonálást az is, hogy számos cég fejleszt olyan adatkártyákat, amelyeket laptopba helyezve a hordozható gép mintegy harmadik generációs mobiltelefonná is válik. A nagyobb képernyő élvezhetőbbé teszi a képi üzenetváltásokat.

A nagysebességű, széles sávú adatátvitelt lehetővé tevő szolgáltatást már Magyarországon is hirdetik. Elsőként a Vodafone lépett, a cég a mobil internetezéshez használt adatkártya új, 3G-verzióját kínálja, ADSL-hez hasonló gyorsaságú kapcsolatot ígérve. A dolog szépséghibája, hogy a több mint kilencvenezer forintba kerülő kártya többletszolgáltatásai – 3G rendszer híján – Magyarországon még nem elérhetők, azaz idehaza marad a hagyományosan lassú GPRS adatátvitel. (A drágán beszerzett eszközt a Vodafone-előfizetők jelenleg csak Németországban, Nagy-Britanniában, Ausztriában és Portugáliában használhatják.)

Azóta történt

Előzmények