A Vodafone is célba ért az UMTS-pályázaton

Hirdetés

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke ma bejelentette, hogy lezárult az augusztus 31-én meghirdetett UMTS mobilszolgáltatási pályázat, amelyen mindhárom jelenlegi mobiltávközlési vállalat jogosultságot kapott a harmadik generációs szolgáltatásra. A hatóság tegnap állapodott meg a Vodafone Magyarország Rt.-vel.

A Vodafone az árbevétel-arányos fizetési opciót tartalmazó úgynevezett „B” blokkban nyerte el a jogosultságot. A társaság a 15 évre szóló jogosultságért legkevesebb 16,5 milliárd forintot fizet a szolgáltatásból származó bevétele alapján. A szolgáltató ugyanis 2004-ben nettó 5,5 milliárd forintot, 2005-ben nettó 2,5 milliárd forintot fizet, majd a hátralévő években – 2006 és 2019 között – az UMTS-szolgáltatásból származó árbevételének 0,3 százalékát fizeti be azzal a garanciával, hogy amennyiben ez az összeg nem éri el a 8,5 milliárd forintot, akkor a különbséget megtéríti. Az UMTS-árbevétel 0,3 százalékából származó licencdíjrésznek nincs meghatározott felső határa.

Az NHH korábbi döntése szerint az „A” blokk nyertese a T-Mobile Magyarország Rt. összesen nettó 17 milliárd forintot, a „C” blokkban a szolgáltatási jogot elnyerő Pannon GSM pedig 19 milliárd forintot fizet. Így az UMTS-pályázat legkevesebb nettó 52,5 milliárd forintos bevételt hoz a magyar államnak – mondta Pataki.

A pályázat sikeres lezárását követően 2006-ban – kezdetben várhatóan csak a fővárosban – elindulhat hazánkban a harmadik generációs mobilszolgáltatás.

Azóta történt

Előzmények