A mobilkészülék-gyártók negyedévet értékelnek

Homlokegyenest ellenkező képet festett magáról tegnapi jelentésével két nagy mobilkészülék-gyártó: a Sony Ericsson a vártnál jobb második negyedévet zárt, a piacvezető Nokia viszont inkább a lehangoló kilátásokról beszélt.

A svéd-japán mobilgyártó Sony Ericsson - a Sony Corp. és az Ericsson vegyesvállalata - 10,4 millió készüléket adott el a második negyedévben, 55 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az árbevétel 34 százalékkal 1,504 milliárd euróra nőtt - derül ki a vállalat közleményéből -, az adózott nyereség 89 millió euró lett, szemben az egy évvel korábbi 88 milliós veszteséggel. Adózás előtt 113 millió euró nyereséget értek el, a Reuters által megkérdezett elemzők 102 milliót vártak. A világ ötödik legnagyobb mobilgyártója úgy kalkulál, hogy az idén a világon összesen 600 millió új mobil talál majd gazdára (áprilisban még csak 550 milliót vártak). A vállalat egy éve profitot termel - kommentálta a gyorsjelentést a vezérigazgató, Miles Flint -, és a továbbiakban is felfelé tartó trendre számítanak. A cégnél most érik be a 2003-ban végrehajtott költségcsökkentő intézkedések gyümölcse, ráadásul az utóbbi időben piacra dobott készülékeik is sikeresnek bizonyultak, különösen a kamerás telefonok.

A Sony Ericsson részvényei 1,4 százalékkal erősödtek a gyorsjelentés közzététele nyomán, ám déli 12 óra után a folyamat megfordult, s az árfolyam fél óra alatt 3 százalékos zuhanásba váltott. A kiváltó ok a finn Nokia Oyj jelentése volt. A piacvezető konkurens ugyanis arra figyelmeztetett, hogy mind árbevétele, mind nyeresége továbbra is zsugorodik az idén. A Nokia pozíciói védelmében mérsékelte árait, amivel csupán annyit sikerült elérnie, hogy világpiaci részesedése csak 31 százalékra apadt az első negyedévi 32-ről (főleg a Motorola és a Samsung javára), jóllehet 45,4 millió készüléket adott el. (Megfigyelők arra figyelmeztetnek, hogy az árháború nemcsak a Nokia nyereségességét viselheti meg, hanem az egész szektorét is, egy olyan időszakban, amikor egyébként óriási a kereslet a mobilkészülékekre.)

A finn társaság árbevétele 5 százalékkal, 6,6 milliárd euróra esett vissza, adózás előtti eredménye viszont 9,5 százalékkal, 1,04 milliárd euróra emelkedett. Az egy részvényre jutó nyereség 0,15 euróra nőtt az egy évvel korábbi 0,13-ról, ám a vállalat közleménye szerint a harmadik negyedévben már csak 0,08-0,1 euró lesz a bázisidőszak 0,17 eurója helyett. Ez az árbevétel várható apadására vonatkozó előrejelzéssel együtt elég volt ahhoz, hogy a Nokia-részvények árfolyama a bejelentés napján a délutáni órákra már 14 százalékkal zuhanjon.

Azóta történt

Előzmények