A Microsoft még idén bevezeti a színes vonalkódot


A nyolc-, illetve a négyszínű változat

A világ egyik legelterjedtebb eszközének, a termékek azonosítására használt vonalkódnak egy új változatát fejlesztették ki a Microsoft mérnökei – adja hírül a CNET.

Az ötletgazda Gavain Jancke, a vállalat kutatórészlegének fejlesztési igazgatója, aki vállalati honlapján is beszámolt az újításról, melynek lényege, hogy az eddig kétszínű, fekete-fehér vonalkódot „beszínezik”, vagyis négy, illetve nyolc színárnyalatot használnak az adatok tárolására: ennek következtében egy adott területre több adathordozó egység kerül, több információ ugyanakkora helyen. Az új vonalkód a régi vékonyabb-vastagabb vonalas kódnál szereplő apró négyszögek helyett háromszögekből épül fel, s ez is növeli a tárolási hatékonyságot.


Hatékonyabb

A Microsoft az új rendszer (High Capacity Color Bar Code) bevezetését a DVD-k piacán még az év végéig el szeretné indítani, ennek érdekében már komoly szerződéseket köttettek a gyártókkal. Az érintett cégeknek tetszik az újítás, mert jóval több információt lehet vele rögzíteni, mint a hagyományos megoldással.


Eleinte DVD-kre szánják
Forrás: CNET
Az új rendszernek van azért néhány hátulütője is, hiszen a színes nyomatoknál igen fontos lesz a kiváló minőség, ha nem akarnak téves adatokat küldeni a leolvasókba – amelyek egyelőre még nem is tudják értelmezni a színes kódot. Jancke a CNET kérdésére, mely szerint nem gondolják-e, hogy újításuk a hardverproblémák miatt éppúgy hamvába holt vállalkozás lesz, mint néhány évvel ezelőtt egy hasonló rendszer, a CueCat, azt válaszolta, hogy ettől egyáltalán nem tartanak, mert CueCat legfőbb gondja az volt, hogy teljesen új, a PC-hez kapcsolódó leolvasóra volt szüksége, a Microsoft kódjait viszont egy webkamera vagy egy mobiltelefon kamerája is képes leolvasni.

Azóta történt

Előzmények