Kilőtt a Microsoft felhő üzletága

Mobilt egyre kevésbé tudnak eladni, de Redmondban erre is van forgatókönyv. Az Office 365 és az Azure is szárnyal.

Kétszázmillió fölé emelkedett a Windows 10-t futtató aktív eszközök száma a Microsoft legfrissebb gazdasági jelentése alapján. A karácsonyi szezon felemás eredményt hozott a vállalatnak: a mobilos eladások a 2016-os pénzügyi év második negyedében 49 százalékkal csökkentek, mindössze 4,5 millió Lumiát sikerült értékesíteni három hónap alatt. Nincs más hátra mint előre, menet közben a cég le is foglalta a surfacephone.com domént.

25,7 milliárd dolláros bevételre 6,3 milliárdos nyereség jut, a felhőszolgáltatások pedig beváltották a hozzájuk fűzött reményeket (5 százalékos növekedést értek el). Megérte tehát „beengedni a Linuxot”, 6,3 milliárdos üzlet lett a szervertermékek és Azure üzletág. Utóbbi egy éves viszonylatban közel háromszorosára duzzadt, ami az előző negyedhez képest is 140 százalékos bővülést jelent. A számítási igény megduplázódott, az SQL kihasználás pedig ötszöröse a tavaly ilyenkor mértnek. Csak viszonyításképp: a felhő üzletág több bevételt termelt három hónap alatt, mint a Facebook.

Az üzletág másik prominens képviselője, az Enterprise Mobility Solutions kapcsán a vállalat közölte, hogy a Fortune 500 listáján szereplő cégek mintegy harmada használja, éves viszonylatban ez is közel háromszor több pénzt hozott.

Asztali operációs rendszerek
Asztali operációs rendszerek (forrás: Netmarketshare)

Az OEM Windows értékesítésének csökkenése lassult, a tavalyi kétszámjegyű visszaesést a negyedben hat százalékra sikerült szorítani. A Surface eladások 29 százalékkal 1,35 milliárd dollárra híztak, emellett az Xbox Live előfizetőinek száma is 30 százalékkal gyarapodott az egy évvel korábbi eredményhez képest, 48 millióan használják a szolgáltatást. Az sajnos a jelentésből nem derül ki hogy mennyivel, de az Xbox 360 eladások csökkentek. A Microsoft által kiadott játékok bevétele 57 százalékkal nőtt, köszönhetően a Halo 5 és a Minecraft sikerének.

20,6 millió előfizetővel 70 százalékos bevételnövekményt ért el a vállalat az Office 360 tekintetében (a klasszikus végfelhasználói Office csomagok eladásai 8 százalékkal csökkentek) , a Dynamics termékek 11 százalékkal teljesítettek jobban, A Dynamics CRM pedig éves viszonylatban duplázott. Az Androidra és iOS-re fejlesztett Outlook felhasználók tábora elérte a 30 milliót.

Mobil OS piaci részesedés
Mobil OS piaci részesedés (forrás: Netmarketshare)

A keresőmotort használók által megtekintett reklámokból származó bevétel 21 százalékkal nőtt, ami az egy keresésre jutó bevételnek és a keresési mennyiségeknek egyaránt köszönhető. Az elemzői beszélgetésen az is kiderült, hogy a decemberi keresések bevételeinek mintegy harminc százaléka Windows 10 eszközökről érkezett.

Azóta történt

Előzmények