A magyarok ötöde Firefoxot használ

A webes statisztikákat készítő francia XiTi május végi adatai szerint Európában az internethasználók 14,08 százaléka a Mozilla Alapítvány által fejlesztett Firefox böngészővel barangol a hálón. Áprilisban ez az arány 13,31, míg márciusban 11,6 százalék volt.

A Firefox Finnországban a legnépszerűbb, itt 30 százalékos a piaci részesedése, míg a második helyen álló Németországban a netezők 24,36 százaléka használja. Hazánk – ahogy már hónapok óta – a harmadik legnagyobb Firefox-használó a vizsgált európai országok között: a magyarok 22,06 százaléka preferálja ezt a böngészőt. A listán utánunk a csehek (19,92 százalék) és a lengyelek (19,78 százalék) következnek. A szoftver részesedése csak Luxemburgban, Litvániában és Monacóban nem éri el a 10 százalékot.

A XiTi – amely 148 000 weboldalról gyűjtötte a statisztikához használt adatokat – ugyanakkor felhívja a figyelmet arra a nem elhanyagolható tényre, hogy a mintavétel hétvégén történt. Márpedig ilyenkor elsősorban az otthoni felhasználók böngésznek a világhálón, ami jelentősen feljavítja a Firefox számait. Hétközben a munkahelyi internetezőknek köszönhetően az Internet Explorer számai ugranak meg, hiszen a vállalatok többsége a Microsoft böngészőjét használja.

Azóta történt

Előzmények