Frissült az Opera és a Netscape

A norvég Opera Software egy biztonsági javításokat tartalmazó frissítést adott ki internetes böngészőjéhez. Az Opera 8.01 – mely két hónappal az „óceánátúszós” reklámkampánnyal beharangozott 8-as verzió megjelenése után látott napvilágot – egészen pontosan öt sérülékenységet javít, melyek közül a legveszélyesebbeket mérsékelten kritikus osztályba sorolták biztonsági szakértők. Az egyik ezek közül, hogy a böngésző az új ablakban megnyíló Javascript rutinok jogosultságát nem korlátozza megfelelően – ezt kihasználva hackerek hozzáférhetnek a merevlemezen tárolt állományokhoz vagy adathalász támadásokat indíthatnak. A biztonsági javítások mellett egyéb frissítések is kerültek az új, Windowson és Linuxon egyaránt elérhető verzióba – közölte a cég.

Javított az AOL is

Az operás frissítéssel egy időben az AOL is kiadta a Netscape böngésző legfrissebb változatát, mely többek között egy, a múlt hónap végén felfedezett hibát javít a szoftverben. Május végén a Microsoft hívta fel a figyelmet arra, hogy a Netscape 8 kikapcsolja az Internet Explorer XML- (Extensible Markup Language) támogatását, ezért egyes weboldalakat nem képes megjeleníteni a redmondiak szoftvere. A problémát a Netscape eltávolításával vagy a regisztrációs adatbázis szerkesztésével lehet kiküszöbölni – mondták akkor. Erre azonban már nem lesz szükség, a most kiadott Netscape 8.0.2 javítja a bugot. Az AOL szerint nem ők tehetők felelőssé azért, hogy a böngészőjük nem kívánt módon piszkált bele az Internet Explorer működésébe: a Microsoft hibás dokumentációi okolhatók az esetért.

A nagy nyilvánosságot kapott hiba javítása mellett a 8.0.2 számos teljesítményjavító frissítéssel és általános hibajavítással is gazdagodott – ígérik a fejlesztők. Bár egyes felhasználók máris arról panaszkodnak, hogy a böngésző új változata még gyakrabban fagy le, mint a korábbi.

Úgy tűnik, hogy a Netscape 8 szekere csak nem akar nekilendülni. Már az indulás sem volt zökkenőmentes: a böngésző véglegesnek gondolt változatának megjelenése után néhány órával már jött is egy újabb, több mint 40 biztonsági hibát javító verzió.

Azóta történt

Előzmények