Hirdetés

Firefox: túl a 75 millión

Hirdetés

A letöltésszámláló tegnap lépte át a 75 milliós küszöböt, három hónappal az után, hogy elérte az ötvenmilliós lélektani határt – jelentette be a szoftvert fejlesztő Mozilla Alapítvány. Ebből az adatból azonban nem egyszerű kiszámolni, hogy pontosan mennyien is használják a Firefoxot, hiszen a kalapba belekerülnek a különféle verziók letöltései is, míg például az automatikus frissítésen keresztül lehúzott példányok nem.

A szoftver tavaly novemberi felnőtté válása óta látványosan felkavarta a böngészőpiac állóvizét. A Microsoft dominanciája ugyan még nincs veszélyben, de tavaly június óta – évek óta először – fokozatosan csökken az Internet Explorert használók aránya. A Firefox iránti élénk érdeklődés részben az Internet Explorerben sorozatosan felfedezett biztonsági réseknek köszönheti. Időközben ugyan a Firefox is mutatni kezdte a népszerűséggel járó tüneteket – az elmúlt hónapokban számos kritikus biztonsági hibát kellett javítania a fejlesztőknek – , a Mozilla Alapítvány továbbra is állítja, hogy a szoftver architektúrája biztonságosabb, mint az Internet Exploreré. A böngészőt fejlesztő csapat a népszerűség növekedésével párhuzamos hízott: az elmúlt fél évben 10-ről 40 főre bővült.

Késik az új frissítés

A fejlesztők a múlt hét végén közölték, hogy csúszni fog a következő, 1.5-ös – Deer Park kódnevű – változat megjelenése. Korábban azt tervezték, hogy a komolyabb újításokat tartalmazó verzió még a nyáron napvilágot lát, ám most úgy tűnik, szeptemberig kell várni rá, a béta is csak augusztusban készül el. A késést nem biztonsági aggályok okozzák, hanem az új funkciók implementálása tart a vártnál tovább – állítják.

Az új verzió új szolgáltatásai között lesz egy okosabb frissítési lehetőség: a Windows automatikus frissítés funkciójához hasonlóan elegendő lesz csupán a javítócsomagokat letölteni, nem kell majd a teljes javított verziót telepíteni, ahogy ma. Várhatóan továbbfejlesztik a könyvjelzők és a kiterjesztések kezelését, valamint a keresési lehetőségeket is.

Célkeresztben a mobilok

Az alapítvány jól halad mobil készülékekre optimalizált böngészőjének fejlesztésével is, éppen tegnap jelent meg a kiadásra még nem érett Minimo 007-es változata. Ez a szoftver elsőként támogatja hordozható eszközökön a tabos böngészést és a Firefoxhoz készített kiterjesztéseket.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények