A leggyakoribb problémák a Windows 7-tel

Windows 7 logóA Windows 7-re áttérő ügyfelek 31 százalékának volt valamilyen problémája az upgrade során – derül ki egy számítógépes segítségnyújtásban utazó amerikai cég statisztikájából. Az iYogi a Microsoft új operációs rendszerének premierje utáni első hónap tapasztalatait összegezte több mint százezer ügyfele visszajelzései alapján. „A felhasználóinknak leggyakrabban a Windows 7 telepítésével, az alkalmazások és az adatok átköltöztetésével akad gondja. Ezek mindegyike orvosolható, de azért bosszúságot okoznak, és időt kell rájuk szánni” – magyarázta a CNN-nek Vishai Dhar, a cég egyik alapítója.

A vállalat összegyűjtötte a tíz leggyakoribb panaszt. Az élen a Vistáról áttérő felhasználók életét megkeserítő lefagyás áll: a frissítési folyamat haladását jelző mutató 62 százaléknál megáll, a gép pedig nem válaszol többé. A problémát egy Vista plug-in okozza, melyet a sikeres upgrade-hez ki kell kapcsolni. A művelet a nem hozzáértő felhasználók számára nem triviális, ezért a Microsoft kiadott egy patchet, amely automatikusan elvégzi a szükséges módosításokat. Ez a probléma az iYogi ügyfeleinek 9 százalékánál fordult elő.

De a sikeres telepítés után is előjöhetnek gondok. Sokan hiányolják például – ez a második a top tízben – a Windows 7-ben alapértelmezés szerint nem megtalálható, ám megszokott alkalmazásokat (Mail, Movie Maker, Photo Gallery). Az új rendszerben ezeket külön kell letölteni és telepíteni, ami a felhasználók 26 százaléka számára kihívást jelent. Aztán előfordul, hogy nem működik a látványos Aero felület (ami általában a kompatibilis videokártya hiányával magyarázható), vagy a rendszer nem találja a DVD-meghajtót, nem ismeri fel az iPhone-t, vagy a testre szabott ikonokat lecseréli az új asztaltéma alkalmazása után. Van – a felhasználók 1 százaléka ilyen –, aki nem tudja megkülönböztetni a tálcán a futó alkalmazásokat jelölő gombokat és a gyorsindító gombjait.

Általában azonban megállapítható, hogy miután sikerül minden kezdeti problémát megoldani, az emberek elégedettek a Windows 7-tel. „Ha a használatra kerül a sor, a felhasználók szeretik a Windows 7-et. Kevesen hívnak minket a használat során jelentkező gondokkal, mert az új rendszer felülete sokkal intuitívabb, mint a Windows XP-jé” – mondta Dhar.

A korábbi kiadás, a Vista esetében sokkal több volt a panasz, nem véletlen, hogy a Vista-felhasználók szívesen frissítenek az új változatra.

Azóta történt

Előzmények

  • Tízből 7 vírust simán benyel a Windows 7

    Vírusszkennerek nélkül Redmond új operációs rendszere sem nevezhető biztonságosnak – derült ki a Sophos tesztjéből. A továbbfejlesztett UAC nem elég hatékony kapus.

  • A Windows 7 meghódította Kelet-Európát

    Egy webes statisztika szerint ebben a régióban a legnagyobb az új rendszer részesedése. Az adatokat gyűjtő piackutató azt sugallja: a kalózkodás miatt.