A legfontosabb információk a Windows 10 frissítésről

Már csak két hónap, és jön a Windows 10 – írtuk tegnap, olvasóinkban pedig merültek fel kérdések a témával kapcsolatban. Ezeket feltettük a Microsoft Magyarországnak, akik készségesen válaszoltak. Íme a legfontosabb információk az érkező operációs rendszerrel kapcsolatban.

A Windows 10 beszerzése
A Windows 10 beszerzése (forrás: [P]laci) [+]

Június elsejétől lehet előregisztrálni az ingyenes frissítésre Windows 7, 8, 8.1 rendszerekről a „Windows 10 beszerzése” alkalmazásban, mely a Windows tálcán jelenik meg, és a frissítésekkel együtt került a gépekre. Július 29. után a Windows értesítést küld a felhasználóknak arról, hogy az ingyenes frissítés elérhető. Ezt a Windows Update szolgáltatáson keresztül telepíthetik a számítógépre.

A három gigabájtos frissítőcsomag nem töltődik le magától, tehát opt-in lehet részt venni az akcióban, a felhasználónak proaktívan jeleznie kell, hogy igényt tart az új verzióra. Aki így tesz, az update után 30 napon belül térhet vissza a korábbi Windows verzióra, ha a 10 mégsem nyerné el a tetszését.

Ellenőrzi, hogy minden rendben van-e
Ellenőrzi, hogy minden rendben van-e (forrás: [P]laci) [+]

Július 29-től önállóan is megvásárolható lesz a Windows 10, a javasolt végfelhasználói ára pedig megegyezik majd a Windows 8.1 áraival. Ezt az összeget azoknak is ki kell fizetni, akik 2016. július 29-ig nem vesznek részt az ingyenes frissítési akcióban, tehát a korábbi verziók megléte az első évet követően kedvezményre nem jogosít.

Az első, eredendően Windows 10-el érkező eszközök megjelenése októberben várható, július vége és október eleje között azonban már a boltokban is kérhetjük, hogy frissítsék a rendszert Windows 10-re. Az ingyenes frissítés azt is jelenti, hogy először a korábbi rendszert kell telepíteni, tehát „szűz gépre” nem lehet Windows 10-et frissíteni, csak futó operációs rendszerből.

A tálcán is jelzi, hamarosan érkezik A tálcán is jelzi, hamarosan érkezik
A tálcán is jelzi, hamarosan érkezik

A Windows 10 beszerzése alkalmazás a KB3035583 frissítéssel kerül(t) telepítésre, tehát ezt kell törölnie annak, aki nem kívánja a tálcán látni az ikont. A szükséges fájlok a Windows\System32\GWX mappában találhatók, ezeket is törölni kell a teljes eltávolításhoz. Erre csak a rendszergazdai jogosultsággal rendelkező felhasználók képesek, ha viszont az is elég hogy eltűnik az ikon, a tálcán a jobb egérgomb – személyre szabás menüpontjában a GWX tulajdonságainál beállítható az értesítés kikapcsolása, ami azonban a GWX.exe további futása mellett tűnik majd el.

Azóta történt

Előzmények