Hirdetés

Windows 10: főleg jó híreink vannak

Új irány

A Windows 10 bevezetésével kapcsolatban rengeteg kérdés merült fel, melyek jelentős részére Tóth András Mihály, a Microsoft Windows üzletágvezetője adta meg a válaszokat. Olvasóinkat elsősorban a kompatibilitás érdekelte az eddigi visszajelzések alapján, ezért mi is erről kérdeztük először.

A cél az, hogy minden olyan számítógép, ami alkalmas Windows 7 és a Windows 8.1 futtatására, Windows 10 kompatibilis is legyen. A drivermodellen nem változtatott a vállalat a 8-as rendszer érkezése óta (a 7-es illesztőprogramjai sem sokban különböznek), így elenyésző esetben fordulhat csak elő, hogy valamilyen rendszerelem nem lesz támogatott.

A felhasználók visszajelzései, az Insider Program, illetve a Windows 10 Beszerzése Alkalmazás azt a célt is szolgálják, hogy a Microsoft képet kapjon arról, milyen számítógépekre szeretnék az ügyfelek telepíteni a rendszert, ezzel kapcsolatban még milyen feladataik vannak. Tóth András Mihály kérdésünkre elmondta, hogy az elődökhöz képest a változás abban érhető tetten, hogy a megjelenést követően is folyamatosan érkeznek majd az illesztőprogramok, tehát attól, hogy július 29-én egy gép nem kompatibilis a redmondiak legújabb operációs rendszerével, nem jelenti azt, hogy később sem lesz az.

Személyre szabható a start menü
Személyre szabható a start menü [+]

Az Insider Programban 5-5,5 millióan vesznek részt, ami a Microsoftnak is új. Rengeteg ötletet, javaslatot kapnak, számos hibára is segítségükkel derült fény. A program annyira sikeres, hogy nem állítják le a megjelenéssel, hanem tovább folytatják. Tonnaszám érkeznek az értékes visszajelzések, a felhasználói felület külsejét például nagymértékben az Insiderek igényei alapján alakította a vállalat. Példaként lehet említeni a virtuális asztalok evolúcióját, vagy a Start menü átláthatóságát, ami sok felhasználónál igényként merült fel, míg mások azt szerették volna, hogy ne legyen áttetsző. Végül bekerült egy kapcsoló, amivel az emberek maguk dönthetnek róla.

A Windows már nem termék, hanem szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy új funkciókkal fog gazdagodni menet közben, technikai-műszaki fejlesztések érkeznek majd frissítés formájában, de már sokkal sűrűbben, mint a korábban megszokott másfél-, kétéves ritmusokban frissített Windows 7 és 8. A megmaradó patchkeddeken az eddig megszokott módon adják ki a biztonsági frissítéseket. A korábbi rendszerek esetében új funkciókat az alverziók tartalmaztak, amire jellemzően sokat kellett várni, ez mostantól nem lesz gond.

Ebből adódik a vállalati ügyfeleket érintő probléma, mi lesz azokkal a cégekkel, akik nem tehetik meg, hogy tesztelés nélkül engedjenek rá új funkciókat a gépekre? Az Enterprise ügyfelek ezentúl három kategóriába sorolhatják majd a gépeket: az első a Current Branch nevet viselő, gyakorlatilag a konzumer PC-kkel megegyező, ezt a Microsoft azokon az eszközökön javasolja, melyek jellemzően nem futtatnak üzletileg kritikus rendszereket. Ezek azonnal megkapják a funkcionális frissítéseket. A második a Current Branch for Business, ahol a rendszergazda 4-5 hónapos időtartamra elhalaszthatja az újdonságokat tartalmazó frissítéseket, és ezidő alatt van lehetősége elvégezni a vállalati teszteléseket. A Microsoft azt várja, hogy a gépek 80 százaléka esik majd ebbe a kategóriába. Az üzletileg kritikus rendszereket Long Time Servicing Branchnak hívják majd, a funkcionális frissítéseket pedig 3-5 évig is lehet várakoztatni úgy, hogy közben a biztonságot fokozó javításokat telepítik. Várhatóan a PC-k 5-8 százaléka kerül majd ilyen besorolás alá. A kategóriák között bármikor szabadon válthat a rendszergazda, amennyiben szükségesnek látja.

A Microsoft Magyarország Windows üzletágvezetője
A Microsoft Magyarország Windows üzletágvezetője [+]

Fontos és sokszor felmerült kérdés, hogy a Windows licencelése nem változik. A 10-es rendszer ugyanolyan fizetős termék, mint a 7, vagy a 8. Az árak sem változnak érdemben, azonban a legális Windows 7, 8, illetve 8.1-es jogtiszta Home és Pro rendszerekkel és Windows Phone 8.1-el rendelkezők számára a megjelenést követő évben ingyenes a frissítés, és a frissítést elvégzők számára a rendszer használata az első évet követően is ingyenes marad. Ezzel kapcsolatban Tóth András Mihálytól megtudtuk, hogy újratelepítés során lehetőség lesz úgynevezett clean installra, azaz nem kell először korábbi rendszert telepíteni. Ezt technikailag úgy oldották meg, hogy a számítógép hardverID-ját regisztrálják, a telepítést követően pedig az automatikus aktiválás során felismeri gépünket a szerver, és újraaktiválja a Windows 10-et. A telepítés során nem kell licenckulcsot megadni, a folyamathoz szükséges lemezképfájl pedig elérhető lesz a Microsoft honlapjáról.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények