Július 29-én érkezik a Windows 10

A legtöbbünk gépén már ott figyel a frissítés ikonja, így várható volt a bejelentés: a Microsoft ma közölte, hogy 2015. július 29-től teszi elérhetővé a Windows 10 operációs rendszert 190 országban. A Windows 10-et a Windows 7 és Windows 8.1 operációs rendszert használók ingyenes frissítésként tölthetik le a számítógépeikre. Ehhez a vállalat megjegyzése: az ingyenes frissítés csak a jogtiszta Windows rendszert futtató eszközök számára elérhető). Ahogy korábban már kiderült: technikailag ugyan lehetséges a kalózpéldányok frissítése is, ám ez nem teszi legálissá a szoftvert.

Ismerős, mégis jobb

A Microsoft leírja, hogy a Windows 10 visszahozza a jól ismert és közkedvelt Start menüt, miközben a felhasználók a fájlokat, a megjelölt alkalmazásokat és egyéb kedvenceket könnyedén megtalálhatják az eszközükön. A Windows 10 gyorsan indul és indul újra, ennek köszönhetően az akkumulátor üzemidejét is jelentősen meghosszabbítja. Az új OS a Microsoft ígérete szerint az eddigi legbiztonságosabb platform, amelynek része az ingyenes vírusvédelmet nyújtó Windows Defender. A biztonsági frissítések folyamatosan és ingyenesen érkeznek az új operációs rendszerhez az eszköz támogatott élettartamának lejártáig. A Windows 10 egyaránt használható billentyűzettel és érintőképernyős felületen, így kompatibilis bármilyen windowsos eszközzel és applikációval.

Nagy újdonság lesz a Cortana, a digitális asszisztens, ami bármilyen eszközön a felhasználója rendelkezésére áll (ez a bevezetéskor nem minden országban lesz elérhető). A másik nóvum, a Windows Hello név szerint üdvözli a felhasználót, és jelszó nélkül lépteti be a Windows-eszköz használatába – nagyon gyorsan, és a jelszóvédelemnél biztonságosabb módon, biometrikusan azonosítja a felhasználót. Fontos megjegyezni, hogy a Windows Hello csak speciális infravörös kamerával ellátott eszközön működik, amely képes arcfelismerésre, íriszfelismerésre, vagy rendelkezik olyan ujjlenyomat-olvasóval, amely együttműködik a Windows Biometric technológiával. A Windows 10 lehetővé teszi, hogy az eszközzel a hagyományos egér és billentyűzet használatával kommunikáljunk, de az ennél jóval természetesebb kommunikációt is támogatja, mint amilyen a beszéd, a szabadkézi rajz, vagy a gesztusok.

Nagyobb hatékonyság

A Microsoft Edge, a vadonatúj böngésző arra készült, hogy az emberek az interneten is könnyedén, új módszerekkel intézhessék az ügyeiket: a szabadkézi rajz, a megosztás, az olvasó mód funkciók mind-mind szerves részei az új böngészőnek. Csakúgy, mint a Cortana, így a Microsoft Edge is, a felhasználó érdeklődését és preferenciáit ismerve, nagyon rövid idő alatt megadja a releváns keresési eredményeket és tartalmakat.

A Windows 10-hez – természetesen külön termékként – új Office programcsomag is készült.

A bevezetéskor csak bizonyos típusokon működő Continuum hivatott hozzáigazítani a megjelenést az adott eszközhöz, így a tableten megjelenő kép alkalmazkodik a PC-hez vagy a Windows telefonhoz, és ugyanígy működik fordított irányban is.

A Windows 10-en futó Xbox a kibővített Xbox Live játék-környezetet biztosítja a Windows 10 PC-n és tableten egyaránt.

A frissítés elérhetősége

2015. július 29-től kezdve ingyenes frissítésként tölthető le a Windows 10 jogtiszta Windows rendszert futtató PC-kre és a tabletekre. Az új Windows 8.1 operációs rendszert futtató eszközök egyszerűen frissíthetők Windows 10-re, és a hivatalos viszonteladók is szívesen segítenek ebben. Mától lehet előregisztrálni az új, ingyenes frissítésre.

A Windows 10 további eszközökre optimalizált változatai még az idén elérhetők lesznek.

Azóta történt

Előzmények