A hazai netezők nem költenek spamszűrésre

Drágának tartják a spamszűrést a magyar számítógép-felhasználók. A magyar fejlesztésű és magyar nyelvű levélfiltert kínáló MPP által 500 fős mintán végzett felmérés szerint az e-mail címmel rendelkezők mintegy 86 százaléka legfeljebb az ingyenes vagy a térítés nélkül csak egy rövid próbaidőszakig használható spamszűrőket hajlandó kipróbálni, ám a szoftverre már nem akarnak áldozni: a lejárat után nem vásárolnak licencet.

A megkérdezettek válaszaiból kiderült az is, hogy mit várnak el a felhasználók egy spamszűrő programtól: ezek szerint a kéretlen leveleket megjelölő szoftverek legyenek könnyen kezelhetők, minden levelezőklienssel kompatibilisek és magyar nyelvűek. A válaszadók a negyedik legfontosabb kritériumnak azt tartják, hogy a spamszűrő program – a legújabb informatikai trendeknek megfelelően – több módszer szerint végezze a munkáját, vagyis több keresőmotort tartalmazzon.

Jóllehet ma már egyhavi szélessávú internet-előfizetés díjáért elérhető egy több keresőmotoros spamszűrő szoftver, amely a termékfrissítések révén akár két-három évig is védelmet nyújt a kéretlen levelek ellen, a válaszadók közel egyötöde továbbra is inkább kézzel válogatja ki a kéretlen leveleket, míg 32 százalékuk időről időre letölt ingyenes szűrőprogramot, amelyet a próbaidőszak vége után eltávolít számítógépéről, és csak 23 százalék tervezi, hogy a jövőben esetleg vásárol spamszűrőt – derült ki a vizsgálatból.

Azóta történt

Előzmények