A Google kicsinálja az eddig ismert Captchát

A Googlenél szeretik, ha irányításuk alatt tarthatnak dolgokat. Legyen szó információkereséséről, vagy mobiltelefonok operációs rendszeréről, vagy akár az okostermosztátokról. Sőt, most a Captchát reformálják meg.

Szükség is van rá egyébként, hiszen szintén a Google végezte el azt a tesztet, amiből kiderült, a jelenleg használt robotűző megoldások nem elég hatékonyak. Pontosabban a gépek túl okosak ma már. 99,8 százalékos pontossággal sikerül megfejteniük az izzasztónak szánt karakterekláncokat.

Saját személyes tapasztalat, én százból 5-10 Captchát biztosan elrontok, vagy újrakérem, tehát jelen esetben én inkább tűnök spammer botnak, mint az a rendszer, amelyik kisakkozza a megfelelő választ, gyorsabban és sokkal pontosabban, mint egy humanoid.

Eljött hát az idő, hogy lecseréljük ezeket a bosszantó ellenőrző lépéseket, és aranyos cicákra, vagy éppen kedves kis pulykákra. Az új metódus ugyanis az, hogy a rendszer a felhasználó előzményei alapján kalkulálja ki, hogy potenciálisan robotnak tartja-e, ha pedig igen, még mindig kaphatja az egyszerűbb – NEMVAGYOKROBOT – gombot, de ha a rendszer úgy ítéli meg, akkor jöhet a hasonló képek válogatása, cicákkal, pulykákkal, vagy akár farkasemberekkel. Egy ideig működőképes lesz majd ez a módszer, vélik a Google szakemberei - de már most felhívják a figyelmet, hogy a technika fejlődésével el fog jönni az az idő, mikor már egy ilyen szintű feladat sem fogja megakasztani a gépeket. Akkor majd valami újat kell kitalálni.

A képkeresődsinek van még egy nagyon komoly előnye a korábbi reCaptcha megoldásokhoz képest: mivel nem kell betűket gépelni, csak néhány képre rákattintani vagy rábökni a kijelzőn érintős eszköz esetén, mobiltelefonról vagy táblagépről is sokkal kényelmesebben használható. Persze a Google szakemberei szerint arra sem kell már évtizedeket várni, hogy a gépeink a cuki cicákat is megtalálják a többi között.

Természetesen nem egyik pillanatról a másikra fognak eltűnni a sokak számára idegesítő ellenőrzőkódok, de a Wordpress, a Snapchat már átállt, a statisztikákból pedig jól látszik, hogy a felhasználók sokkal gyorsabban és nagyobb arányban férnek hozzá a tartalmakhoz az új Captcha rendszerrel.

Azóta történt

Előzmények

  • A Google-hoz kerülnek a genetikai térképeink is

    A nagy informatikai cégek versenyt futnak azért, hogy a hallatlan feldolgozó- és tárolókapacitást igénylő genetikai kutatások technikai hátterét ők biztosítsák bérmunkában.

  • A Google filmkölcsönzője már Magyarországon is elérhető

    A mostantól igénybe vehető szolgáltatás extrákat is kínál több platformon.

  • Szintet lép a Google Calendar

    A nagy népszerűségnek örvendő naptáralkalmazás kinőtte az unalmas emlékeztetők korát. Ezentúl azok sem maradnak ki a buliból, akik eddig rendszeresen elvesztették a lelkesedésüket az események feljegyzésével kapcsolatban.