Ejtették a vesztegetés vádját a Samsung elnöke ellen

Bizonyítékok hiányában és az elévülési idő letelte miatt lezárult a Samsung elnöke, Lee Kun-hee ellen idén júliusban vesztegetés vádja miatt indított eljárás.

A botrányt a dél-koreai média robbantotta ki, amikor napvilágra került egy hangfelvétel, amelyen az elnök, valamint Lee Hak-soo alelnök – aki egyébként az elnök sógora – beszélgetése hallható Dél-Korea washingtoni nagykövetével, Hong Seok-hyunnal. Az 1997-ben készült felvételen közel tíz millió dollárnyi koreai won felajánlásáról tárgyaltak, amelyet az akkori dél-koreai elnökválasztási kampányra fordítottak volna. A nagykövetet, aki házassága révén is kapcsolatban áll a Lee-családdal, a botrány miatt visszahívták, Lee Kun-hee elnök viszont – hiába idézte be kétszer is a bíróság – nem jelent meg a meghallgatásokon.

Az eljárás megszüntetésének hivatalos indoklása szerint nem sikerült bizonyítnai, hogy a pénzt a Samsung adta volna az általa favorizált politikusok támogatására, nem pedig Lee – aki kitartott azon álláspontja mellett, hogy az összeg valóban adomány volt, nem megvesztegetés.

A Samsung elnökének nemcsak botrányból, tragédiából is kijut mostanában. 26 éves lánya, Lee Yoon-Hyung, a mamutvállalat egyik örököse november végén öngyilkos lett New York-i lakásában. A közel 40 milliárd forintnak megfelelő vagyonnal rendelkező ifjú hölgy ismerősei szerint magányos volt és depressziós, mióta családja ellenzése miatt kútba esett a házassága dél-koreai szerelmével.

Azóta történt

Előzmények